eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kilogramm új etalonján dolgoznak Németországban

Ezerötszázan dolgoznak a braunschweigi országos meteorológiai intézetben a kilogramm pontos prototípusának létrehozásán azután, hogy a franciaországi Sévres-ben, a súlyok és mértékek nemzetközi hivatalában, széfben és dupla üvegbúra alatt őrzött, egyetlen hivatalosan elismert mérce 50 mikrogrammot veszített súlyából, és ezért újra van szükség.

A fogyatkozás oka ismeretlen, de érdekes módon ez csak a 120 éves, henger alakú, platina-iridium kilogrammnál következett be, a világban széthelyezett többi megmaradt eredeti súlyánál - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A brauschweigi kutatók egy 10 cm átmérőjű szilíciumgömbön dolgoznak, a munka már végső stádiumába került. A hátralévő feladat megszámolni a szilícium 28-nak a gömbben jelenlévő atomjait, mert a kapott szám lesz az új standard súlyegység. Egy kilogrammban sok ezer milliárd atom van. A számoláshoz választott módszer a gömb átmérőjéből és az atomok közötti távolságból indul ki.

A tiszta szilícium 28 előállításához a kutatók az orosz centrifugákat használták fel, amelyek egy időben a dúsított uránt állítottak elő a szovjet nukleáris fegyverekhez.

A gömb 2 millió euróba került és olyan tökéletes, hogy szemmel nem lehet érzékelni, hogy áll-e vagy forog. Mielőtt azonban ez válna a kilogramm etalonjává, be kell mutatni egy nemzetközi bizottságnak, amelynek tisztje javasolni elismerését.

Más megközelítésben az Egyesült Államokban és a világon másutt is dolgoznak a sévres-i példány utódán. A verseny annak maximális pontosságáért folyik.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×