eur:
386.92
usd:
358.72
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Bármilyen jól is hazudunk, az arcunk mindent elárul

Bár a sikeres hazudozók azt hihetik, jól palástolják valódi gondolataikat, érzelmeiket, egy kanadai kutatás bebizonyította, hogy senki sem képes teljes mértékben irányítani a mimikáját.

Először végeztek olyan átfogó kutatást a szakértők, amelynek során azt vizsgálták, milyen árulkodó jelek leplezik le azokat az embereket, akik megpróbálják elrejteni valódi érzelmeiket.

A Dalhousie Egyetem kutatói a hazugságnak nem olyan nyilvánvaló jeleit keresték, mint a ravasz tekintet vagy a homlokon kiütköző izzadságcseppek. Azokat a pillanatokat kutatták, amikor a félrevezetni próbáló ember álarca megreped, és előtűnik a valódi érzelem: az öröm, a szomorúság, az undor vagy a félelem.

"A testbeszéddel ellentétben az arcát senki sem tudja folyamatosan figyelni, vagy a mimikáját minden pillanatban irányítani" - foglalta össze a kutatás eredményét az egyik résztvevő szakértő, Stephen Porter.

A kutatók elemezték például egy kanadai férfi, Michael White mimikáját, aki 2005 nyarán a televízión keresztül kérte az embereket, hogy segítsenek megtalálni várandós feleségét. White három nappal később dühösen közölte a rendőrökkel, hogy maga is beszáll a kutatásba, a hozzá csatlakozó segítőket pedig egyenesen ahhoz az árokhoz vetette, ahol a neje holtteste hevert.

A férfit a bíróság gyilkosságért ítélte el, a kutatók pedig, miután kockáról kockára megvizsgálták nyilatkozatának felvételeik, megállapították: arcán kiütköztek az undor és a düh jelei.

A szakértők azt is vizsgálták, hogy mely érzelmeket lehet könnyebben, illetve nehezebben utánozni. Arra kértek önkénteseket, hogy nézegessenek gusztustalan, ijesztő vagy vidám dolgokat ábrázoló képeket, és reagáljanak rájuk valódi vagy szándékosan más érzelmekkel.

A kifejezett érzelmek "hamisítása" egyik résztvevőnek sem sikerült tökéletesen, és az is kiderült, hogy az örömöt sokkal könnyebb hazugul mutatni, mint az undort vagy a félelmet.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó

A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó

Az iváncsai akkumulátorgyárat üzemeltető SK On több száz dolgozót, főként kölcsönzött munkaerőt és vendégmunkásokat bocsátott el váratlanul. A dél-koreai anyavállalat legutóbbi negyedéves jelentése szerint számos nehézséggel küzdenek, köztük az akkumulátorok iránti visszaeső kereslettel, valamint korábban a selejtráta visszafogása is nehézséget okozott a magyar üzemeikben. Eredetileg az idei év elején nyitották volna meg új magyar üzemüket, de ezt végül a második félévre halasztották. A koreai anyavállalatot időközben bóvliba vágta az S&P Global Rating, pont az akkumulátoripar gyengélkedése miatt, ami rossz előjel a magyar gazdaság számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×