eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Lenyűgöző eredmények az új rákgyógyszerrel

Lenyűgöző eredményeket hozott egy új mellrákgyógyszer kipróbálása: sikeresen összezsugorítja a daganatokat az operáció előtt. A gyógyszert az Egyesült Államokban már engedélyezték az előrehaladott állapotban lévő betegek kezelésére, az Európai Unióban azonban még nem.

A gyógyszer egy másikéhoz hasonló mechanizmussal működik: gátolja annak az enzimnek a működését, amely növekedésre sarkallja a tumort.

A kísérleti eredményekről az Európai Mellrák Konferencián, Berlinben számolt be Angel Rodriguez, a houstoni Baylor College of Medicine kutatója. Elmondta, hogy a gyógyszert 45 nőnek adták hat hétig, a műtét előtt.

A pácienseknél a szer hatására a tumor mérete átlagosan hatvan százalékkal csökkent, és kevesebb lett a rákos őssejtek száma is. Ez utóbbi azért különösen fontos, mert ezek az őssejtek eddig a műtét előtt gyógyszer-rezisztensnek bizonyultak - hangsúlyozta az amerikai kutató.

A rákos őssejtek segítenek életben tartani a rákos szöveteket azáltal, hogy regenerálják azokat a kemoterápiás kezelés után. Ezért azután a rákos őssejteket kell elsősorban megcélozni - magyarázta Rodriguez. Így ugyanis egyrészt jobb hatású lehet a terápia, másrészt elkerülhetőek a hagyományos kemoterápia kellemetlen mellékhatásai.

Az eredményeket azonban még meg kell erősíteni, így további kutatásokra van szükség, és azt is ki kell deríteni, hogy a szerrel hasonlóan kezelhetőek-e más rákbetegségek, többek között a tüdő-, vastagbél-, fej- és nyak-, gyomor- és hólyagrák, valamint a lymphoma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×