eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

A nőstények is tudnak hímként viselkedni - videók!

Sikerült rábírnia egy nemzetközi kutatócsoportnak a nősténymuslincákat, hogy hímként viselkedjenek. Ez arra enged következtetni, hogy a nőstények és a hímek agya hasonlóan van "bedrótozva".

A tudósok a kísérlethez genetikailag módosították a muslincákat, más néven gyümölcslegyeket (Drosophila melanogaster), így a szexuális viselkedésért felelős agysejtjeiket be tudták "kapcsolni" fényimpulzusokkal.

Ezáltal sikerült a nőstényeket rábírni arra, hogy nászdalra fakadjanak - ilyesmit általában csak a hímek csinálnak.

A kutatás eredményéről Gero Miesenboeck, az Oxfordi és J. Dylan Clyne, a Yale Egyetem munkatársa a Cell című folyóiratban számolt be.

A cikkben emlékeztettek arra, hogy a hímeknek általában keményen meg kell "dolgozniuk" azért, hogy rábírják a nőstényeket a párzásra. Számos faj nászdalt használ csábításként - így a muslincák is: a hímek rezegtetik az egyik szárnyukat, így hozzák létre az alig hallható dallamot.

Amennyiben a nősténynek megtetszik a melódia, "igent mond" - magyarázta a brit kutató.

Nem elég "fegyezmezett" a nőstények dala


Egy korábbi kísérlet kimutatta, hogy mintegy 2000 neuronból álló agysejt-csoport működteti a rovaroknál ezt a funkciót. Mint most kiderült, mind a hímek, mind a nőstények birtokában vannak e sejtek többségének.

A kérdés az, hogy az azonos anatómiai felépítés ellenére miért viselkednek másképp a hímek és a nőstények; míg csak előbbiek "dalolnak", az utóbbiak csak reagálnak a dalra.

E kérdés tisztázására a kutatók a rovarokat "mini hangstúdióba" helyezték, ahol a nőstények is "dalra" fakadtak a fény hatására. Sajnos azonban az is kiderült, hogy a nőstények nászdala vajmi kevés hatással van a hímekre.

Kiderült, hogy ezeknek a daloknak kissé más a hangmagassága és egy kicsit más a ritmusa, vagyis "a nőstények nászdala kevésbé volt fegyelmezett" - mutatott rá a kutató.

A kísérletről készült videókat megtekintheti, ha ide kattint!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×