eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Megoldódott az egyetlen éjszaka alatt eltűnő tavak rejtélye

Első alkalommal sikerült megfigyelniük egy tó eltűnését a grönlandi jégtakarót tanulmányozó tudósoknak. A szakembereknek sokáig csak feltételezéseik voltak arról, hogyan veszhet nyoma egyetlen éjszaka alatt ilyen hatalmas víztömegnek.

Az Északi-sark területén tapasztalható átlaghőmérséklet-emelkedés miatt egyre több az összegyűlt olvadékvízből kialakult tó, ám előfordul, hogy ezek egyik napról a másikra, látszólag ok nélkül, eltűnnek.

Nyaranta ilyen, úgynevezett szupraglaciális tavak ezrei jönnek létre, nyom nélküli eltűnésük azonban komoly fejtörést okozott a tudósoknak, akik azonban most megfejtették a rejtélyt: sikerült megfigyelniük, hogy a vizet valójában a jég nyeli el.

Szakértők egy csoportja különleges berendezéseket helyezett el egy 5,2 négyzetkilométer területű, átlagosan 12 méter mély tó köré, amely alatt egyszer csak szétnyílt a jég, és az így keletkezett úgynevezett gleccsermalom egyetlen nap alatt 530 millió köbméternyi vizet nyelt el.

A Science című lapban megjelent cikk szerint a területet borító jégtakaró, ahol a tó 2006 nyarán kialakult, a víz elfolyása után 6 méterrel megemelkedett.


Alig van hatása


A felfedezés azért is jelentős, mert választ adhat arra a kérdésre: vajon a jégréteg alá zubogó víz "kenőanyagként" felgyorsítja-e annak mozgását, így a jéghegyek darabjainak leszakadását, és végső soron hozzájárul-e a tengerek szintjének emelkedéséhez.

A tudósok megfigyelték, hogy az eltűnt tó környékén a jégtakaró óceán felé tartó, vízszintes irányú mozgása csaknem az átlagos duplájára nőtt, a parthoz közelebb fekvő jégréteg csúszását, így a jéghegyek leszakadását azonban nem gyorsította jelentősen.

Az új kutatási eredmények tehát azt bizonyítják - foglalta össze Ian Jouglin, a Washington Egyetem szakértője -, hogy míg a felszíni olvadás komoly szerepet játszik a jégtakaró megváltozásában, addig a tengerek szintjének változásához valószínűleg alig járul hozzá.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×