A rezisztencia növekvő aggodalmat kelt, mivel az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak a fertőzések elleni küzdelemben - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilatkozatában. Ez - a hivatal által megbízott szakértői csoport előzetes jelentése szerint - egybeesik az állatoknál tapasztalt rezisztencia egyre gyakoribbá válásával.
Szigorítani kellene a higiéniai ellenőrzéseket az élelmiszerlánc minden egyes pontján, az állatorvoslásban felhasznált gyógyszerektől az élelmiszerek előállítási folyamatáig, hogy megelőzhető legyen a rezisztencia kifejlődése és terjedése - hangsúlyozta az EFSA nyilatkozata.
Rezisztens baktériumokat legnagyobb mértékben a szárnyasok húsában, a tojásokban, a disznó- és marhahúsokban, valamint a friss salátákban találtak.
A szakértők úgy találták, hogy ezek - a rezisztens baktériumokat hordozó állatokból származó - mikróbák közvetlenül átjuthatnak a szennyezett ételekből az emberbe. A rezisztens baktériumok emberbe átkerülésének másik útja lehet olyan nyers élelmiszerek fogyasztása, melyek szennyvizet is tartalmazó vízzel öntözött területen teremnek.
A pármai székhelyű EFSA további kutatásokat tart szükségesnek az antimikrobiális hatóanyagok élelmiszerláncban való használata és a rezisztens baktériumok emberbe való átjutása közti kapcsolatról.
Új KRESZ: ez vár a rolleresekre, a bringásokra és a motorosokra