eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk

Meglepő, de igaz: pozitív hatása is van a környezetszennyezésnek!

Szebben énekelnek a madarak, ha szennyezett a környezet. A környezetszennyezés ugyanis megváltoztatja a hím madarak hangját - erre a meglepő következtetésre jutottak walesi kutatók.

A Cardiffi Egyetem munkatársai a vadon élő európai seregélyre koncentráltak vizsgálatuk során. Ezek a madarak földigilisztákkal táplálkoznak, zsákmányukat pedig rendszerint a szennyvíztárolók környékén gyűjtik. Ezek a területek értelemszerűen szennyező anyagokkal vannak tele, amelyek olyan hatással vannak a madarakra, mint a férfi nemi hormon, az ösztrogén.

Miután meghatározták, hogy a vadon élő seregélyek milyen szennyezésnek vannak kitéve, Shai Markman, az egyetem ökológusa és munkatársai két csoportra osztották a kísérleti alanyokat: az egyik csapatot tiszta, a másikat a megszokott mértékben fertőzött gilisztával kezdték etetni.

Megállapították, hogy a szennyező anyagok feltűnően megnövelik a madarak agyának azt a részét, amely a dalolás összetettségéért felelős a hímeknél. A hímek gyakrabban, hosszabban és bonyolultabb dallamokat fütyülnek, ezzel csábítják a tojókat.

"Ez az első bizonyíték arra, hogy a környezetszennyezés nem csupán hatással van a hímek valamely tulajdonságára, hanem paradox módon kimondottan javítja is azt" - hangsúlyozta a kutatásban részt vevő Katherine Buchanan.

A környezetszennyezés persze ártalmas is a madarak számára, hiszen legyöngíti az immunrendszerüket. A kutatók számára az okozza a legnagyobb fejfájást, hogy a tojók a legszebben éneklő hímeket választják - holott ezeknek az egészségi állapota rosszabb.

"Ez azért rossz, mert a szépen fütyülő hímek immunrendszere gyenge. Azt még nem tudjuk, hogy a környezetszennyezés rontja-e a madarak képességét, hogy élelmet találjanak a fiókáik számára, illetve hatással van-e a termékenységre, a populációra azonban drámai hatást gyakorolhat" - hangsúlyozta az ökológus.

Egyelőre még azt sem tudják, milyen hatással vannak a tojókra ezek a szennyező anyagok. Azt azonban megfigyelték, hogy "férfiasodnak" a tojók is, és úgy kezdenek el fütyülni, ahogyan korábban nem szoktak - tette hozzá Buchanan.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×