eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Gyorsan terjedő világjárványt okozó vírus alakulhat ki a sertésekben

Szakmailag indokolhatatlan, hogy a kormány titkosította, mekkora a magyar készlet a világjárványban bevethető antivirális szerekből - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Pandémiás Bizottság vezetője.

Világjárványt okozhat, ha az élő sejtbe bekerül egyszerre egy szezonális influenza vírus és egy H5N1-es madárinfluenza vírus - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Pandémiás Bizottság vezetője.

A sertés lehet a gazdaállata ennek a vírusnak, amely embert is képes megbetegíteni - közölte Bujdosó László.

Kiemelte: egy évszázadban 3-4 világjárványt is okozhat ez a vírus, olyat, amilyennel az emberiség még nem találkozott.

A kormány döntése nyomán nem nyilvános, hogy mekkora a magyar készlet a világjárványban bevethető antivirális szerekből, de több százezer emberre elegendő gyógyszer áll rendelkezésre - fejtette ki Bujdosó László. Hozzátette: szakmailag nem indokolt ennek az adatnak a titkosítása, és az uniós államok többsége is nyilvánosan kezeli ezt.

A Nemzeti Pandémiás Bizottság vezetője a vállalatoknak azt javasolja, hogy oltóanyagból és antivirális szerekből halmozzanak fel készleteket, mert egy járvány esetén csökken a termelés, az ország működése kerül veszélye vagy zavarba.

A cégeknek mérlegelni kell, hogy melyek azok az eszközök, amelyek szükségesek a működés fenntartásához és folyamatosságának biztosításához, és ha készletezni kívánnak, van erre lehetőség - tette hozzá.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×