eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Õssejtterápiával előzhető meg a végtag-amputáció

Magyarországon 300 ezer érszűkületes beteg él, akik közül mintegy 8 ezernek kell levágni a lábát a betegsége miatt. A végtag-amputációkat 100 százalékban megelőzi és a fekélyeket begyógyítja az a csontvelőből kivett őssejteket felhasználó eljárás, amelyet a Debreceni Egyetemen kezdtek alkalmazni, és akár már a közeljövőben betegek szélesebb csoportjainál is alkalmazhatnak.

Magyarországon 300 ezer érszűkületes beteg él, és közülük 7-8 ezer páciensen kell végtag-amputálást végrehajtani - mondta az InfoRádiónak Boda Zoltán professzor.

A Debreceni Egyetem Immunológiai Intézetének igazgatója kifejtette: ezen segíthet egy őssejtterápiás eljárás, amelyet eddig száz százalékos sikerrel alkalmaztak az intézményben.

Az eljárás során a betegek saját csontvelői őssejtjeit veszik ki a csípőcsontból egy 10-15 perces beavatkozással, és ebből még aznap a debreceni sejtterápiás laboratóriumban őssejt szuszpenziót állítanak elő - emelte ki a professzor. Hozzátette: ezt a beteg végtagizomzatába adják be 20-30 helyre, így visszajuttatva a páciens szervezetébe.

A kezelés hatására javul a végtag vérellátása, az óriásfekélyek begyógyulnak, és a betegek többet tudnak menni, vagy ismét képesek lesznek dolgozni - ismertette az eredményeket Boda Zoltán.

A professzor közölte: az eljárás lényege, hogy a csontvelőből nyert őssejtekből olyan sejt is képződhet, ami az érképződés alapja, illetve olyan fehérjéket tartalmaznak nagy mennyiségben, amelyek szintén elősegítik ezeket a folyamatokat.

A kezelés után csak a kezelt végtag állapota javul, de az jelentősen - hangsúlyozta a Debreceni Egyetem Immunológiai Intézetének igazgatója.

Kiemelte: az őssejtterápia biztonságos, és a hatás tartós, hiszen egyenletesen, folyamatosan javul a végtag állapota.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×