eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Éghajlatváltozás: Grönland, Amazónia és a többi kulcsfontosságú pont

A grönlandi jégpáncél és az amazonasi esőerdő is egyike annak a kilenc kulcsfontosságú helyszínnek, ahol az éghajlatkutatási szakemberek szerint már kis változások is hatalmas következményekkel járhatnak, azaz "felbillenhet" a rendszer - írják német és brit tudósok.

A kilenc "billenő elemre" különös figyelmet kellene fordítani az éghajlat-politikában. Legkritikusabb az Északi-sark tengereit borító jégpáncél helyzete. Már fél-kettő fok felmelegedés hatására elkezdhet olvadni.

Ezáltal előbukkan a sötétebb vízfelszín, amely több napsugarat nyel el, így a felmelegedés felgyorsul, a maradék jég még gyorsabban olvad, és csupán néhány évtized múlva teljesen elfogy az Északi-sarkon - olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia hírlevelében.

A grönlandi jégpáncél olvadó gleccserei először a páncél szélét morzsolják le, ez pedig további felmelegedéshez és olvadáshoz vezet.

Ha három fokot emelkedik a hőmérséklet, a jégpáncél háromszáz év múlva elolvadhat, a tengerszint pedig hét méterrel emelkedhet ezáltal.

Ezzel egy időben a nyugat-antarktiszi jégpáncél is elolvadhat, az ő "billenőpontja" a régió 5-8 fokos felmelegedésekor következik be - írják a tudósok.

Az északi erdőségek a kutatók szerint három-ötfokos felmelegedés esetén a nyári szárazság és hőség, valamint a betegségek miatt ötven éven belül nagyrészt el fognak pusztulni.

Az amazonasi esőerdő eközben az erdőirtás és a felmelegedés következtében olyan mértékben károsul, hogy modellszámítások szerint ugyanerre a sorsra juthat.

A Szahara, a Száhel-övezet és az attól délre eső terület még bizonytalan, hogy szárazabb vagy nedvesebb lesz, mint eddig.

További billenő elemek az El Nino-jelenség, az indiai nyári monszun és az Atlanti-óceán nagy vízkörforgása.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×