eur:
388.97
usd:
360.78
bux:
68667.69
2024. május 7. kedd Gizella

Epilepsziás roham a zenétől

Agyműtéten esett át, így újra hallgathatja egyik kedvenc előadója dalait egy amerikai nő. Stacey Gayle különleges eset: epilepsziás volt, akinél a reggae és hip-hop zene váltotta ki a rohamot.

Nemrég megműtötték a 25 éves Stacey Gayle-t, mivel epilepsziája olyan súlyossá vált, hogy munkáját is fel kellett adnia miatta. A lány hiába szedte a gyógyszereket, naponta akár tíz alkalommal is rohama volt.

Stacey Gayle-nek nemcsak a munkáját, hanem a hobbiját is fel kellett adnia: úgy döntött, kilép a templomi kórusból is, ahol addig énekelt.

A lány másfél évvel ezelőtt kezdett gyanakodni arra: lehetséges, hogy görcseit Sean Paul, a jamaikai reggae és hip-hop előadó zenéje okozza.

Emlékezett, hogy többször csapott le rá a roham, amikor a zenész dalait hallgatta, aztán egyszer, amikor orvosának megmutatta a jamaikai sztár zenéjét a Long Island-i egészségügyi központban, rövid időn belül háromszor is begörcsölt.

A lány orvosai úgy döntöttek, megműtik az agyát: azt remélték, hogy ezzel javíthatnak páciensük állapotán. Stacey Gayle két beavatkozáson esett át: az első során több mint száz elektródát ültettek az agyába, hogy megfigyeljék, a szerv mely területei működnek hibásan.

A második műtét során eltávolították az eszközöket, és Stacey agyának azokat a részeit is, amelyek a rohamokért felelősek voltak.

A fiatal nőt három nappal később hazaengedték a Long Island-i Zsidó Egészségügyi Központból, és azóta nem volt epilepsziás rohama.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×