eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kinyílt Pandora szelencéje?

Az amerikai kormány jóváhagyta, hogy az élelmiszerboltok klónozott állatok húsát és a tőlük származó tejtermékeket is árulják. A termékeken nem kell feltüntetni, hogy azok a szokásos módon tenyésztett, vagy klónozott jószágból készültek.

Egy évtizeddel azután, hogy a tudósok beavatkozása nyomán megszületett az első klónozott emlős, Dolly a birka, az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a klónozott állatok húsát és tejét.

A hatóság nem követeli meg, hogy a boltokba kerülő termékeket külön megjelöléssel lássák el. A kereskedők azonban kérvényezhetik, hogy "nem klónozott" cimkét tehessenek az általuk árult élelmiszerre.

A Dean Foods tejtermékcég és a Smithfield sertésfeldolgozó a fogyasztói hangulatra reagálva azonnal közölte, hogy a közeljövőben nem tervezi klónozott eredetű termékek piacra dobását.

Az ajánlásokat hatéves kutatás előzte meg. A külföldi megítélését féltő amerikai tejipar sokáig ellenkezett, csakúgy, mint állatvédelmi csoportok.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyelőre nem javasolja a klónokból készült termékek reklámozását.

Európa is figyel - a helyi hatóság nem aggódik

A hírt nagy figyelemmel kísérik az Európai Unióban, ahol a fogyasztók jelentős része a bio- és természetesen előállított élelmiszerek híve. Brüsszel májusban foglal állást, és azt ígéri, hogy előtte társadalmi konzultációt tart a tagállamokban.

Az Európai Élemiszerbiztonsági Hatóság azonban már előzetesen értésre adta, hogy nem foglal állást a klónozott szarvasmarhából és sertésből készült élelmiszerek és tejtermékek ellen.

Pandora szelencéje?

Az amerikai Élelmiszerbiztonsági Központ nevű kampánycsoport azonban tiltakozott a washingtoni döntés miatt, és azt mondta, hogy az FDA, "Pandora szelencéjét nyitja fel".

Azzal vádolta a hatóságot, hogy az "nem teljeskörű és hiteltelen vizsgálatot folytatott és a klónozással foglalkozó cégek tanulmányaira támaszkodott".

Az amerikai szenátus decemberben további vizsgálatokat rendelt el, és arra utasította a szövetségi hatóságot, hogy halassza el állásfoglalását. 2005-ben - egy felmérés szerint - az amerikaiak 80 százaléka "erkölcsileg tarthatatlannak" mondta az állatok klónozását.

Sokba kerülne a klónok levágása

Tudósítók megjegyzik, hogy klónozott állatok húsa csak hosszú idő múlva jelenhet meg a boltokban és az éttermekben. Egy klónozott tehén értéke 10 és 20 ezer dollár között mozog, szemben az ezer dollárt élő hagyományos állatéval.

A gazdágok az ilyen különlegesen jó minőségűnek tartott jószágot nem levágásra nevelik, hanem tenyésztésre - azaz, először a klónoktól született állatok kerülhetnek be a táplálékláncba.

A Viagen és a Trans Ova Genetics nevű cégek eddig már 600 állatot "hoztak létre" a tenyésztők számára.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×