eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bármikor támadhat a gennykeltő baktérium

A turistaforgalom révén Magyarországon is bármikor megjelenhet az Egyesült Államok nagyvárosaiban terjedő gennykeltő baktérium, ami kezeletlenül akár halálos is lehet - hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai főosztályvezetője. Füzi Miklós főorvos hozzátette: a baktériumtörzs az antibiotikumoknak ellenáll, és nemcsak szexuális úton, hanem bőrérintkezéssel is terjed, ezért nehéz ellene küzdeni.

A Staphylococcus aureus az egyik leggyakoribb gennykeltő kórokozó, amely súlyos fertőzéseket, bőrinfekciót, sebfertőzést, tüdőgyulladást okozhat, valamint húgyúti, illetve szexuális szerveket is megtámadhat - mondta az InfoRádiónak az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai főosztályvezetője

Ennek a baktériumnak egy antibiotikumoknak ellenálló törzse egyre többször bukkant fel kórházakon kívül is több amerikai nagyvárosban. Füzi Miklós főorvos közölte: a meticillinnek ellenálló Staphylococcus törzs (MRSA) világszerte terjed az utóbbi időben.

Az MRSA ellenálló az antibiotikumokkal szemben, valamint egy veszélyes szövetkárosító toxint termel.

A terjedés bőrkontaktus útján történik, de a bőrfertőzés sokszor mély és veszélyes lehet - emelte ki a főorvos.

A homoszexuális közöségekbe került be

Füzi Miklós szerint valószínűleg a homoszexuális közösségbe került be a baktérium, ezért terjed ott gyorsabban, de továbbterjedhet a heteroszexuálisokra is.

Komoly problémát fog jelenteni a baktérium ellen való védelem - hangsúlyozta az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai főosztályvezetője. A bőrkontaktus útján történő egyéb terjedés is fontos lehet, elképzelhető, hogy a test különböző helyein előforduló fertőzések ellen kell védekezni - közölte Füzi Miklós.

A főorvos szerint a baktérium akkor követelhet áldozatot, ha a beteg későn fordul orvoshoz. A nehezen gyógyuló bőrelváltozás esetén azonnal fel kell keresni az orvost - tette hozzá.

Nem tudnak róla, hogy Magyarországon is jelen lenne a baktériumtörzs, de a turistaforgalom mellett bármikor bekerülhet - emelte ki Füzi Miklós.

A fertőzés következtében 2005-ben csaknem 19 ezren haltak meg, főként kórházakban az Egyesült Államokban a Journal of the American Medical Association orvosi szakfolyóirat adatai szerint.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×