eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Félmillió éve pusztít a kórokozó?

Félmillió éves emberi maradványokban találtak tuberkolózisra utaló jeleket a tudósok. A TBC eddig ismert legrégebbi áldozata körülbelül 5 ezer éve hunyt el.

Egyiptomi és perui múmiák vizsgálata után a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a TBC néhány ezer évvel ezelőtt jelent meg, a mai Törökország területén megtalált emberi maradványok azonban azt mutatják, hogy a baktérium jóval korábban kezdett pusztítani.

A tudósok egy olyan fiatal férfi csontjaira bukkantak, aki valószínűleg annak az embercsoportnak volt a tagja, amely először hagyta el Afrikát: Homo erectus lehetett. A férfi koponyáján egyfajta TBC-fertőzés jelei figyelhetők meg.

A maradványokat egy nemzetközi tudóscsoport vizsgálta meg. A szakértők a koponyacsontban olyan apró sérülésekre figyeltek fel, amelyek a Leptomeningitis tubercolosa jelei lehetnek; ez az agy és a gerincvelő burkait támadja meg.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a férfi, aki társaival a trópusi éghajlatról vándorolt észak felé, sötét bőrszíne miatt fertőződött meg, mert szervezete nem termelt elegendő D-vitamint, így legyengült az immunrendszere.

A D-vitamin akkor termelődik, ha napsugárzás éri a bőrt. A sötét bőrszín, amelyben sok a festékanyag, a melanin, megvédi a szervet a Nap ultraviola sugárzása ellen, de hatással van a D-vitamin termelésére is.

A TBC eddig ismert legkorábbi áldozata 5 ezer évvel ezelőtt hunyt el, maradványaira Olaszországban találtak rá. Az új lelet bizonyíték lehet arra, hogy a kórokozó már félmillió évvel ezelőtt is pusztított.

A TBC légzőszervi betegség, amely cseppfertőzéssel terjed. Általában a tüdőt támadja meg, de a test minden részében okozhat tüneteket.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×