eur:
392.33
usd:
361.58
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Lányt szeretne? Egyen sok csokoládét!

A hiedelem szerint befolyásolhatja a születendő gyermek nemét, hogy mit eszik az édesanyja, a tudósok szerint pedig elképzelhető, hogy ez valóban így van.

Ha az anya sok vörös húst és sós rágcsálnivalót fogyaszt, nagyobb az esélye, hogy fia születik, míg, ha édességet, csokoládét eszik, valószínűbb, hogy lányt hoz a világra - tartja a hiedelem.

A tudomány pedig kiderítette, hogy ez nem teljes sületlenség, lehet ugyanis kapcsolat az anya étrendje és a születendő gyermek nemének kialakulása közt.

Egy kísérlet kimutatta, hogy azok az egerek, amelyeknek alacsony a vércukorszintjük - ami mutatója a cukorban gazdag táplálkozásnak - több nőstény utódot hoznak a világra.

A dél-afrikai Pretoria Egyetem kutatói húsz nőstény egérnek egyfajta szteroidot, dexametazont adtak, amely alacsonyan tartotta a vércukorszintjüket, majd világra hozott hím és nőstény utódaik számát összehasonlították olyan egerek kicsinyeiével, amelyeket a szokott módon etettek.

Kiderült, hogy az átlagos étrendű egerek utódainak 53 százaléka volt hím, míg a szteroiddal kezelt állatok kicsinyei között ez az arány 41 százalékra csökkent.

Az eredmény tehát azt mutatta, hogy - legalábbis az egereknél - a több cukrot fogyasztók több nőstény utódot ellettek.

A kutatók szerint ez az emberekre is igaz lehet.

Ugyanakkor Elissa Cameron, a kutatás vezetője közölte: egyelőre nem értik, hogyan befolyásolja a vércukorszint az utódok nemét.

A születendő utód nemét az határozza meg, hogy a petesejtet megtermékenyítő spermium milyen kromoszómát hordoz: ha X-et, a kicsi lány, ha Y-t, fiú lesz.

Az eddig is ismert volt, hogy a férfiaknál az elfogyasztott étel befolyásolja, hogy milyen arányban termelődnek szervezetükben az X vagy Y kromoszómát hordozó hímivarsejtek.

Az új kutatás azt sugallja: lehetséges, hogy a nők által elfogyasztott táplálék hatással van a méhbeli környezetre, vagyis arra, hogy a szerv mely kromoszómát hordozó spermiumoknak "kedvez".

Amennyiben ez igaz, az étrend befolyásolhatja a nők és férfiak számát a teljes emberi populációban. A kutatás eredménye segíthet megérteni azt is, hogyan "választják meg" születendő utóduk nemét az állatok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×