eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Áttörés a világ legnagyobb gyilkosa elleni harcban?

Biztató eredményekkel zárult az új malária ellenes vakcina tesztelése. Az új gyógyszert a leginkább veszélyeztetett csoporton, csecsemőkön tesztelték az afrikai Mozambikban. A vizsgált csoportban hatvanöt százalékkal csökkent a megbetegedés valószínűsége.

A tesztek azt mutatják, hogy az új vakcina magas fokú védettséget nyújt a malária ellen. Ez hatalmas előrelépést jelent a világ legnagyobb gyilkosának is nevezett kór ellen, hiszen minden fél percben meghal egy afrikai gyermek maláriában. Ez közel egymillió áldozat évente. Tehát egy igazán hatásos oltóanyag az életben-maradás lehetőségét jelentené az érintetteknek.

A vakcina prototípusán már húsz éve dolgoznak, most a leginkább veszélyeztetett csoporton tesztelték. Létfontosságú, hogy az Afrikában született csecsemőket védetté tegyék a halálos kórral szemben. Az első eredmények sikereket mutatnak: a beoltott 214 fős csoportban hatvanöt százalékkal csökkent az esélye annak, hogy elkapják a fertőzést.

Az új oltóanyag több afrikai ország, a gyógyszerészipar és egy jótékonysági kezdeményezés összefogásának gyümölcse. Utóbbi igazgatója szerint az eddigi eredmények alapján engedélyt kapnak a tesztelés harmadik fázisára: tízezer gyermeken szeretnék kipróbálni a szer hatékonyságát. Ha a tesztek sikeresek, 2011-ben lehet engedélyezett az oltóanyag.

"Hatalmas kihívás a malária elleni vakcina kidolgozása, mert a betegség nagyon összetett. Rengeteg oltóanyagunk van mindenféle baktériumok és vírusok ellen, de az első, amely egy parazitával terjedő kór ellen véd." - fejtette ki egy Seattle-ben tartott konferencián Dr. Joe Cohen kutató, aki húsz évet áldozott a projektre.

A találkozón 300 tudós és szakember vett részt. Összefogásra kérték a világ vezetőit, hogy elérjék, a földön ne legyen több maláriával fertőzött ember és a halálos kórt terjesztő szúnyog.

A fejlesztésekhez több száz millió dollárt adományozó Bill Gates a konferencián hangsúlyozta: csak további összefogással és politikai akarattal van reális esély az áttörésre a betegséggel szemben.

A világ egyik leggazdagabb embere kijelentette: "Addig nem fejezzük be a munkát, amíg a maláriát meg nem semmisítettük".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×