eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kiderült, miért vagyunk éhesek akkor is, ha épp ettünk

A kutatók végre kiismerték annak a hormonnak a működését, amelynek hiányában akkor is eszünk, ha már túl vagyunk az étkezésen, túltermelődése esetén pedig akkor sem veszünk magunkhoz ételt, ha órák óta nem ettünk semmit.

Az úgynevezett PYY hormon kulcstényező lehet az evési rendellenességek kezelésében. Szerepének felismerése teret adhat újfajta eljárásoknak, amelyekkel az elhízást próbálják megelőzni vagy visszafordítani. A kutatás igen fontos lehet, hiszen manapság egyre több embert érint az elhízás.

A PYY a bélben termelődik az étel hatására, és jelzi az agynak a jóllakottságot. Akinek sok van ebből a hormonból, nem érzi az éhséget, akinek kevesebb termelődik, az akkor is éhséget érezhet, ha épp túl van egy étkezésen.

A londoni University College és a King's College kutatása során sikerült a résztvevőkbe mesterségesen bejuttatni a hormont, ezután pedig két területen is monitorozták az agyat, hogy kiderítsék, milyen hatásokat indukál a PYY.

A kísérlet azon résztvevői, akiknek magas volt a hormonszintje, még csaknem fél nappal az utolsó étkezésük után is sokkal kevesebbet ettek, mint egyébként szoktak.

A kutatók most azt kezdik vizsgálni, hogyan működik a hormon az anorexiások szervezetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×