eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kiváló trágya lehet az emberi vizelet

Egy friss kutatás szerint nem kell messzire menniük a trágyáért azoknak a farmereknek, akik éppen kifogytak a pénzükből. Az emberi vizelet ugyanis nagyon gazdag nitrogénben és más ásványi anyagban.

Egy finn kutatócsoport szerint - akik a többi mellett azt vizsgálták, hogyan növelhető a káposzta termésátlaga - nem elvetendő az emberi vizelet trágyaként való hasznosítása. Az egyik egyetem környezeti kutatásokkal foglalkozó tanszékének munkatársai elhatározták: olyan termésátlagot növelő megoldásokat keresnek, amely sem a termőföldet, sem a vízforrásokat nem szennyezi, ennek során pedig megvizsgálják, hogyan alkalmazható a vizelet a mezőgazdaságban.

A tesztek során hagyományos trágya használatával, trágyázás nélkül, valamint vizelettel "öntözött" káposztákat hasonlítottak össze. Kiderült, hogy a vizelettel kezelt növények sokkal nagyobbak leettek, és sokkal hamarabb érték el a maximális méretüket.

A vizelet előnye nem csak az, hogy tartalmaz bizonyos növekedést segítő anyagokat, hanem az is, hogy használatával a gazdák nem szennyezik a környezetet. Ez különösen fontos azokon a helyeken, amelyek valamilyen természetes vízforrás mellett vannak.

A kutatók szerint például az árpa vagy az uborka termesztésénél is hasznosak lehetnek azok az ásványok, amelyek a vizeletben vannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×