eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tudományos szenzáció Magyarországon: új ásványt fedeztek fel - képek

Új ásványt fedeztek fel Magyarországon, amelyet Koch Sándor nemzetközi hírű ásványtanprofesszorról "kochsándoritnak" neveztek el. A jelenlegi Magyarország területén új ásványra korábban még nem bukkantak. Sajó István, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa az InfoRádiónak elmondta: 4.200 ásvány ismert a világon, ez a szám évente 40-50-nel emelkedik.

Magyar mineralógusok új ásványt fedeztek fel és írtak le tudományos módszerekkel.

Az ásványt Koch Sándorról, a Szegedi Egyetem egykori nemzetközi hírű ásványtani professzoráról "kochsándoritnak" nevezték el - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.

Sajó István közölte: az ásványt Kövecses-Varga Lajos, a siófoki Kárpát- medence ásványai múzeum és kiállítóhely vezetője találta meg.

Az új ásványt Sajó István, illetve Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszékének vezetője, egyetemi docens írta le.

Az ásvány a mányi szénbánya meddőhányóján került elő 2004-ben.

A tudományos feldolgozás után az értekezést 2005-ben nyújtották be elfogadásra a Nemzetközi Ásványtani Szövetség Új Ásványok és Ásványnevek Bizottságához, majd a hivatalos elfogadást követően a kanadai The Canadian Mineralogist című vezető szaklapban publikálták 2007 nyarán.

Sajó István elmondta, hogy a kochsándorit egy víztartalmú kalcium-alumínium-karbonát.

Gyakori ásványi elemekből áll, ennek ellenére máshol a világon nem képződött - tette hozzá.

Más a kristályszerkezete és a kémiai összetétele, mint a hasonló ásványoknak. A kochsándorit a dresserit nevű ásványhoz áll közel rendszertanilag. A rokon ásványokat Kanadában vagy Ausztráliában írták le.

A kochsándorit hófehér, 0,5-1,5 millimétert elérő, tűs kristályokból felépülő, selyemfényű, gömbös halmazokként fordult elő a Tatabányai-szénmedencéhez tartozó mányi széntelepen.

A szénbánya meddőhányóján 2007 tavaszáig volt lehetőség gyűjtésére, ám a meddőhányó rekultiválása után nincs esély több példány megszerzésére. Közel ezer kisméretű példány került elő.

A Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa kifejtette, hogy jelenleg 4.200 ásványt ismerünk, és évente negyven-ötven újat találnak a kutatók.

Korábban több magyar tudósról is elneveztek ásványokat, például Krenner Józsefről és Klebelsberg Kunóról.

{{keretes_cim}}

Koch Sándor apja is ásványtantanár volt, tőle kapta első ásványát, amely megalapozta későbbi, hatalmas ásványgyűjteményét. A Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett diplomát, majd a Nemzeti Múzeum Ásványtárához került, amelyet világszínvonalra emelt. Két évig a bécsi Természettudományi Múzeumban dolgozott. A szegedi egyetem 1940-es megalakulása után az ásvány-kőzettani tanszék vezetésével bízták meg. Fő kutatási területe a hazai bányák és ásványlelőhelyek ásványvilága volt. Jelentős könyveket írt, és szakfolyóiratot indított, amely ma is létezik. Nevét viseli a szegedi egyetem általa megalapozott ásványgyűjteménye. 1983-ban hunyt el.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×