eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A legendás rokonság nyomába erednek

A legmodernebb DNS-vizsgálati módszerekkel kutatják a Nagy-Britanniából származó emberek ma Oroszországban élő utódait, így az is kiderülhet, valóban Skóciából származnak-e a Lermontovok.

A brit szigetek lakói többféle okból kerülhettek Oroszországba. Sokan harcoltak zsoldosként a különböző európai háborúkban; a 13. és a 17. század között, a Hanza-szövetségnek köszönhetően pedig Nagy-Britannia és a Baltikum között élénk kereskedelmi forgalom zajlott.

A brit-orosz kutatási projektet az Oxford Ancestors (oxfordi ősök) nevű, DNS-elemzéssel foglalkozó szervezet alapítója vezeti.

Bryan Sykes professzor elmondta: egyik akadémiai kollégája hívta fel a figyelmét azokra az orosz családokra, amelyek brit ősöket tartanak számon, és noha egyetlen szót sem beszélnek angolul, ismerik brit bölcsődalok és skót énekek töredékeit, amelyek valószínűleg szájról szájra öröklődtek generációkon át.

A kutatásba Oroszországból egyebek mellett a Lermontov, a Grig, a Kricston és a Szmitov családnevek viselőt vonják be.

A legérdekesebbek talán a Lermontovok, már csak a híres 19. századi orosz költő, Mihail Lermontov miatt is.

A tekintélyes moszkvai család úgy tartotta, hogy egy orosz hadifogságba került skót katona, Peter Lermontoff leszármazottai, a név eredeti megfelelője pedig a Learmonth, vagy ennek valamilyen változata.

Noha az orosz irodalomtörténészek és maguk a családtagok is kiterjedt kutatásokat folytattak, nem sikerült olyan adatokat találniuk, amelyek Peter Lermontoff skóciai múltjára utalnának.

Apai ág

Az oxfordi kutatók az Y kromoszóma vizsgálatával bizonyíthatják vagy cáfolhatják a rokonságot. Az Y kromoszóma genetikai öröksége a családnevekhez hasonlóan apáról fiúra száll, többé vagy kevésbé változatlan formában.

Több generáció alatt észrevehető változások, mutációk alakulnak ki a DNS-láncban, amely megkülönböztethető férfi családfákat rajzol ki az emberi népességben. A kutatók ezek vizsgálatával a régmúlt népeinek vándorlásáról is információkat szerezhetnek.

Az azonos családnév valószínűvé teszi, hogy viselői az Y-kromoszóma azonos változatát hordozzák, a kapcsolat annál szorosabb, minél ritkább a családnév. Így, ha az orosz Lermontovok és a skót Learmountok vagy Learmonth-ok valóban távoli rokonok, akkor a közös felmenőket igazoló azonos genetikai jegyekkel, jellemző mutációkkal rendelkeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×