eur:
388.6
usd:
361.05
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A csontokban a megoldás: kiderülhet, mi okozta a rejtélyes halált

Néhány héten belül kiderül, hogy mi vezetett két, a 15. században élt olasz költő rejtélyes halálához.

Kihantolták két, a 15. században élt olasz költő, Giovanni Pico della Mirandola és Angelo Ambrogini Poliziano holttestét.

A két firenzei költő váratlanul, néhány héten belül halt meg 1494-ben. Haláluk okát nem tudták megállapítani; mérgezést gyanították, de arra is gondoltak, hogy a szifiliszjárvány okozta halálukat.

Mindkét férfi a újplatonista filozófiai irányzathoz tartozott, így azt is felvetették, hogy az irányzat vezetője, Marsilio Ficino járult hozzá a költők megöléséhez.

A kihantolt maradványokat Ravennába szállították, ahol háromdimenziós lézeres szkenner és számítógépes tomográf segítségével vizsgálják meg a csontokat, hogy kiderüljön, valójában mi vezetett a két reneszánsz költő halálához.

"A mai technológia segítségével lehetőségünk van tisztázni az évszázadok óta fennálló kételyeket" - mondta a pisai egyetem professzora. A vizsgálat szeptemberig befejeződik, így fény derülhet az irodalomtörténet egyik rejtélyére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×