eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

Romba döntötték a C-vitamin imázsát

Kutatók szerint időpocsékolás C-vitamint szedni, a szakemberek ugyanis úgy vélik: a vitamin fogyasztásával nem előzhető meg a meghűlés vagy a nátha.

A C-vitamin nem segít jelentősen a megfázás és a nátha megelőzésében - mutatták ki finn és ausztrál kutatók az elmúlt évtizedekben készült harminc tanulmányt elemezve.

A tudósok szerint a C-vitaminnak nincs olyan preventív hatása, ahogy azt sokan gondolják: mindössze két százalékkal kevesebb a megfázás kialakulásának esélye azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak a vitaminból.

Az adatok szerint egy évben átlagosan 12 napig szenved a megfázástól egy ember, míg aki szedi a vitamint, 11 napig náthás.

A kutatók közölték: a vitamintablettákon kívül a magas C-vitamin tartalmú ételek és italok fogyasztása is hatástalan.

A C-vitamin előnye ugyanakkor, hogy szedésével a kezdeti időszakban rövidebb a felgyógyulás ideje. A vitamin szedése emellett erősítheti és ellenállóbbá teheti a maratoni futók, a síelők, valamint a nagy stresszt átélők szervezetét.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×