eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Minden korábbinál nagyobb lehet a tengeri halálzóna

Az előrejelzések szerint idén rekordot dönt a Mexikói-öbölben kialakuló halálzóna nagysága. Az algákon kívül szinte minden magasabb rendű életformát nélkülöző víz felülete már tavaly is 17.255 négyzetkilométer volt, és a tudósok szerint idén minden feltétel adott ennek jelentős túllépéséhez.

A halálzóna vize szinte teljesen oxigénmentes, így nélkülözi az életet. Kialakulásához elsősorban a Mexikói-öbölbe ömlő folyók által szállított hatalmas tápanyagmennyiség járul hozzá, ez ugyanis ösztönzi az algák szaporodását, amelyek bomlása kivonja az oxigént a vízből.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az öbölbe ömlő legnagyobb folyó, a Mississippi háromszor annyi tápanyagot szállít, mint 50 éve.

Sokan a halálzónát teszik felelőssé az öbölben bekövetkező cápatámadásokért is, mivel a ragadozók - más mobil élőlényekkel együtt - kénytelenek elhagyni a hatalmas élettelen területeket. A lassabb állatok egyszerűen elpusztulnak.

A Louisiana Állami Egyetem egyik kutatója kijelentette: idén valószínűleg megdől az oxigénben rendkívül szegény tenger területének eddigi rekordja, mert a kulcsfontosságú májusban nagyon magas volt a Mexikói-öbölbe érkező nitrát mennyisége.

Eugene Turner szerint ennek oka lehet az intenzívebb és nagyobb területen folytatott földművelés vagy a különleges időjárási viszonyok együttállása.

A nitritterhelés olyan magas, hogy a szakemberek szerint akár a 22.000 négyzetkilométert is elérheti a halálzóna nagysága, amely duplája a kilencvenes évek átlagának.

Mindazonáltal egy erős viharszezon keresztülhúzhatja a számításokat, hiszen a viharok összekeverik az oxigénhiányos és az egészséges tengervizet.

Közben az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a tengeri halálzónák egyre gyakrabban alakulnak ki szerte a világon az intenzív mezőgazdaság miatt, ráadásul az algavirágzás a halak állományát is megtizedeli.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×