eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Rákot okozhat a szív vizsgálata

A nőknél és a fiatal felnőtteknél rákot okozhat a köznyelvben szívröntgennek hívott vizsgálati módszer, ezért körültekintően és csak indokolt esetekben kellene használni - figyelmeztettek a témában kutató amerikai orvosok.

Az úgynevezett tomográfiás koszorúér angiográfia - amely a komputer tomográfia (CT) továbbfejlesztése - segítségével az orvosok sebészeti beavatkozás nélkül láthatnak bele a szívbe és a koszorúerekbe.

Az eljárás ugyanakkor nagy dózisú sugárzásnak teszi ki a szervezetet, ami az arra érzékeny emberekben rák kialakulásához vezethet; különösen a nők és a fiatalemberek veszélyeztetettek - írták meg a kutatók a Journal of the American Medical Association című szaklapban.

A jelek szerint ugyanaz az erősségű sugárzás nagyobb valószínűséggel okoz rákot a nőknél, mint a férfiaknál - jelentette ki Andrew Einstein, a Columbia Egyetem orvosi központjának kardiológusa.

A különbség oka, hogy a vizsgálat során a sugárzás áthalad a mellkason, növelve a mellrák kockázatát - ez pedig a nők számára sokszorosan nagyobb veszély. A fiatalok azért szerepelnek a veszélyeztetett kategóriában, mert náluk egész egyszerűen több idő áll rendelkezésre a rák kifejlődéséhez.

A kutatás adatai szerint egy húszéves nőnél 1 a 143-hoz az esélye annak, hogy egy szívröntgen miatt rák alakuljon ki a szervezetében, egy 80 éves férfinál ez az arány 1 a 3.261-hez. Egy 60 éves nőnél az esély 1 a 715-höz, az ugyanilyen korú férfinál 1 az 1.911-hez.

Az Egyesült Államokban a tomográfiás koszorúér angiográfiát gyakran a mellkasi fájdalmakra panaszkodó betegek gyors kivizsgálásánál alkalmazzák, de a kutatók szerint érdemes lenne felülvizsgálni ezt a gyakorlatot, különösen a fiatal nők esetében.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×