eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orvosi bizonyíték: előnye is van a dohányzásnak

Olyan bizonyítékot találtak a kutatók, amely alátámasztja azt a régi feltételezést, hogy a dohányosokat kevésbé veszélyezteti a Parkinson-kór. A legkisebb veszélynek a régóta, illetve jelenleg is dohányzók vannak kitéve.

A nikotin jótékony hatását már évekkel ezelőtt megfigyelték, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) közegészségügyi tanszékének kutatói azonban most be is bizonyították.

Megállapították azt is, hogy nem csupán a cigaretta, hanem a pipa, a szivar, sőt, talán még a dohány rágása is ugyanazzal a hatással jár - és tartós marad évekkel a leszokás után is.

Megmagyarázni egyelőre nem tudják a kutatók a jelenséget, de állatkísérletek alapján két lehetséges okot találtak.

Az egyik szerint a szénmonoxid és a dohányfüst egyéb összetevői segítenek életben tartani a dopamin termeléséért felelős agyi neuronokat. A dopamin teszi lehetővé a megfelelő izommozgást, és hiányzik a Parkinson-kórosok szervezetéből.

A másik lehetséges magyarázat szerint a dohányzás valamilyen módon megelőzi azoknak a toxikus anyagoknak a termelődését, amelyek gátolják a normális neurológiai működést.

Az UCLA munkatársai alapos munkát végeztek: áttekintettek 11, 1960 és 2004 között készített kutatást, amelyek során 11800 embert vizsgáltak meg. Közülük 2816 Parkinson-kóros beteg volt.

Bár a leginkább védettek a régóta, illetve a vizsgálat idején is dohányzók voltak, 32 százalékkal kisebb eséllyel betegedtek meg azok is, akik a vizsgálat előtt 25 évvel szoktak le a dohányzásról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×