eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szenzációs régészeti bejelentésre készülnek

Egy neve elhallgatását kérő régészeti szakember szerint sikerült azonosítani a legismertebb egyiptomi fáraónő, Hatsepsut múmiáját.

Az egyiptomi régészeti hatóság vezetője szerdára sajtótájékoztatót hirdetett Kairóban, ahol a Discovery Channel információi szerint Zahi Hawass Tutenkamon múmiájának megtalálása óta a legfontosabb Királyok Völgye-beli felfedezésről számol be.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó régész szerint egy 1903-ban egy kis sírban talált két múmia egyikéről jelenthetik be, hogy Hatsepsuté.

A bizonyítékok fogak és testrészek lehetnek, valamint a múmia jobb kezének helyzete, amely királyi rangot mutat.

A régész szerint Zahi Hawass új bizonyítékokat hoz nyilvánosságra, bár több egyiptológus kételkedik benne, hogy sikerülne minden kétséget eloszlatni.

Az Egyiptom egyik fénykorában, időszámításunk előtt 1503 és 1482 között uralkodó Hatsepsut múmiáját valószínűleg azért rejtették egy kis sírba, mert mostohafia és utódja, III. Tutmosis el akarta törölni emlékét.

Saját honlapján Zahi Hawass korábban kétségbe vonta, hogy a jellegzetes kéztartással megtalált lenne Hatsepsut múmiája, mert nagy, lelógó mellei vannak, vagyis sokkal valószínűbb, hogy a fáraónő dajkájáról van szó.

Az egyiptomi régészeti hatóság vezetője a bejegyzésben úgy véli: sokkal biztatóbb a dajka koporsójában talált múmia, amelyet a kairói egyiptomi múzeum egyik eldugott sarkában őriznek; erről derülhet ki, hogy az uralkodónő földi maradványait rejti.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×