eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szaharai homok borítja a Mont Blanc-t

A sivatagi homokviharok elérik az amerikai Sziklás-hegység csúcsait, ahol emiatt legalább egy hónappal rövidebb ideig marad meg a hótakaró. Ugyanez történik az Alpokban és a Himaláján is - figyelmeztettek kutatók. A jelenség gyorsíthatja a globális felmelegedést.

A hó visszaveri a Nap sugarait, így ha korábban tűnik el a hegycsúcsokról a hótakaró, felmelegszik az atmoszféra - figyelmeztetett a coloradói Nemzeti Hó- és Jégfigyelő Központ munkatársa. Tom Painter a jelenséget most a Mont Blanc-on vizsgálja.

A szakember beszámolt arról, hogy a hó narancsszínű árnyalata egyértelműen bizonyítja: a Szaharából származó homokot egészen a svájci hegyekig viszi a szél. A jelenséget megfigyelték a Kínában lévő Tien-sanon is - tette hozzá.

Az már eddig is ismert volt, hogy homok olvasztja a havat, azt azonban eddig nem is sejtették, hogy a kár ilyen súlyos. "Elképesztő, hogy egy teljes hónappal hamarabb tűnik el miatta a hótakaró" - figyelmeztetett Tom Painter.

A Sziklás-hegység hótakaróját a több mint háromszáz kilométerre lévő Coloradói-fennsíkról érkező homokviharok pusztítják. Mivel a 19. század közepe óta intenzív földművelés folyik a hegység és a fennsík közötti területen, nincs természetes növénytakaró, amely megállítaná a homokvihart.

A legtöbb szakértő előrejelzése szerint ráadásul a térségben tovább melegszik, és egyre szárazabb lesz az időjárás, vagyis tovább pusztul a természetes növénytakaró - és még súlyosabb károkat okoznak a homokviharok.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×