eur:
395.26
usd:
372.16
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Klímabotrány - csőbe húzták a professzort

Ha feltűnést akart kelteni, akkor sikerrel járt a Channel 4 televíziós társaság a klímaváltozásról készített, az emberi felelősséget szkeptikusan kezelő filmjével. Az egyik nyilatkozó tudós ugyanis bepanaszolta a társaságot, hogy a vágás során teljesen megváltoztatták a mondanivalóját.

A szabad fordításban a Nagy globális felmelegedési átverés (The Great Global Warming Swindle) címet viselő adás készítői azt kívánták bemutatni, hogyan vezetik félre a világ közvéleményét a neves tudósok, azt állítva, hogy a szén-dioxid kibocsátáson keresztül az emberiség felelős a Föld felmelegedéséért.

A Channel 4-nak sikerült feltűnést keltenie, de nem feltétlenül úgy, ahogyan a készítők szerették volna. Veszélybe került ugyanis a csatorna hitelessége, miután az adásban megszólaltatott egyik legnevesebb tudós azzal vádolta meg a műsor készítőit, hogy jelentősen megmásították a véleményét a szerkesztés során.

Carl Wunsch, a Massachusetts Institute of Technology professzora azt állítja, hogy mondanivalóját teljesen elferdítették, hozzátéve: hivatalosan is panaszt nyújt be.

Az oceanográfiai terület szakértője elmondta: a program készítői azzal keresték meg, hogy a klímaváltozás összetettségéről terveznek egy műsort. Carl Wunsch hozzátette: ha a műsor címét megmondták volna neki, akkor nem adja a nevét a dologhoz.

Veszélyben a hitelesség


A Channel 4 szóvivője azzal védekezett, hogy a filmben olyan megbecsült tudósok véleményét igyekeztek összegyűjteni, akik más-más úton ugyanarra a következtetésre jutottak.

"Ez egy vitatott film, és ha valamelyik szereplőnek fenntartásai vannak a szerepével kapcsolatban, akkor megvizsgáljuk" - tette hozzá a szóvivő.

A csatorna már így is bizalmi válsággal kénytelen szembe nézni, miután - meglehetősen szokatlan módon - nyilvánosan kellett elnézést kérnie.

Ráadásul a kiváltó eset nemcsak hasonló volt a mostanihoz, hanem ugyanúgy Martin Durkin filmkészítőhöz kötődik, aki az Against Nature (A természet ellen) című sorozatban szintén eltorzította a nyilatkozók mondanivalóját.

Amikor erről az esetről értesült, Carl Wunsch kijelentette: pontosan ez történt vele is, hozzátéve: nehezen lehetne vitatkozni azzal, hogy ha növekszik a szén-dioxid-kibocsátás, akkor melegszik a légkör.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×