INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

Végveszélybe sodorja a tigriseket a klímaváltozás

Infostart

Tudósok szerint veszélybe került a világ legnagyobb tigrisállományának otthont adó indiai Sunderbans rezervátum a klímaváltozás miatt. Az élőhely pusztulása végzetes hatással lehet a Föld legnagyobb szárazföldi ragadozó emlősére.

Az India és Banglades határterületén lévő, a világörökség részét képező Sunderbans mocsarak valaha áthatolhatatlan mangrove erdői a tengerszint emelkedése és a part eróziója miatt gyorsan pusztulnak, ami a korábbinál sokkal mostohább körülményeket jelent a tigrisek számára.

"Nagyon aggódunk az erózió hatásai miatt, a mangrovéval borított területek növelését tervezzük" - jelentette ki India Nyugat-Bengália szövetségi államának Sunderbans-ért felelős minisztere.

Az alacsonyan fekvő, mocsaras, apró szigetekkel tarkított, mintegy 26 ezer négyzetkilométeres területen a hatvanas években mintegy 500 tigris élt, mostanra a számuk legfeljebb 250-270.

Minden a tigrisek ellen van?

A nagymacskák portyázásaik során gyakran úsznak szigetről-szigetre, amelyek közül azonban kettő már eltűnt a tenger alatt, és számos másik is veszélyeztetett.

A tengerszint emelkedésével a mangrovék túl nagy része kerülhet a sósvíz alá, elvesztik ágaikat és rejtő színüket, így a tigrisek kiszolgáltatottá válnak az orvvadászokkal szemben.

A szakemberek aggodalmát növeli a zsákmányállatok megfogyatkozása, és hogy a kisebb élettérben a nőstények nehezebben rejtik el kölykeiket az agresszív hímek elől.

A kevés préda és kisebb terület miatt gyakoribbá válhat az emberek megtámadása is - az utóbbi öt évben mintegy ötven embert öltek meg a tigrisek.

Egy évszázaddal ezelőtt még mintegy 40 ezer tigris élt Indiában, számuk ma már legfeljebb 3.700, de egyes szakértők csak 1.200-ra teszik az állományukat.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018