eur:
394.74
usd:
371.29
bux:
65904.68
2024. április 16. kedd Csongor

Az európai ember legelőnyösebb változása: a tejivás

Nem ivott tejet az újkőkori ember: elődeink szervezetéből teljesen hiányzott a tejcukor lebontásához szükséges enzim - derült ki egy kutatásból.

Legfeljebb 30 ezer éve alakulhatott ki az emberi fajban az a gén, amely a tejcukrot, a laktózt lebontó enzim, a laktáz létrehozásáért felelős.

A kutatók ezt a gént keresték az Európa legkorábbi gazdálkodóinak tartott, időszámításunk előtt 5500 és 5000 között élt újkőkori emberek csontvázaiból kivont DNS-ben, az enzim termelését beindító örökítőanyag azonban teljesen hiányzott.

Ebből a szakértők arra következtettek, hogy elődeink nem ittak tejet, hiszen képtelenek lettek volna megemészteni azt.

A tejcukorral szembeni érzékenység, a laktáz hiánya vagy csökkent termelődése ma is gyakori.

"A tej megemésztésének képessége valószínűleg a legelőnyösebb változás, amely az európai emberekben végbement. Hatalmas túlélési lehetőséget adott a korai itt lakóknak" - mondta az egyik kutató.

A legvalószínűbb, hogy a genetikai mutáció valamivel az után jött létre, hogy a korai emberek megkezdték a tejtermelő gazdálkodást.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×