eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk

Átadták a Gábor Dénes-díjakat

Átadták a jelentős tudományos, műszaki, szellemi alkotást létrehozók elismerésére alapított hazai és nemzetközi Gábor Dénes-díjakat a Parlamentben.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az ünnepségen hangsúlyozta: a szellemi tőke egyre nagyobb szerepet játszik a társadalomban és a gazdaságban.

Vizi E. Szilveszter arról is beszélt, hogy Magyarországon a kutatás-fejlesztésre szánt források nagyobbik hányadát még mindig a költségvetés adja, és nem a gazdasági szektor.

Az MTA elnöke úgy vélte: az Európai Unió 2007-ben megnyíló VII. kutatás-fejlesztési keretprogramjában a magyar pályázók évente 40-50 milliárd forint támogatáshoz juthatnak, és az akadémia ehhez segítséget kíván adni az egyetemeknek, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak.

A díjazottak

A Novofer Alapítvány kuratóriumának döntése alapján Gábor Dénes-díjban részesült Bogsch Erik, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. vezérigazgatója, aki a díjat jótékonysági célra ajánlotta fel, Kertész Zoltán, a Gabonatermesztési Kutató Kht. kutató professzora, Molnár Béla, a Semmelweis Egyetem Sejtanalitikai Labor vezetője, Petis Mihály, a Bátorcoop Szövetkezet elnöke, a Bátor Trade Kft. ügyvezetője, Rudas Imre, a Budapesti Műszaki Főiskola rektora, Sallai Gyula, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem stratégiai rektor-helyettese, Sarkadi Balázs, az Országos Gyógyintézeti Központ Haematológiai és Immunológiai Intézetének kutatási igazgató-helyettese.

Nemzetközi Gábor Dénes-díjat vett át Nico F. Declercq, a Georgia Institute of Technology professzora és Czirók András, az ELTE Biológiai Fizika tanszék adjunktusa, a University of Kansas Medical Center Anatómia és Sejtbiológia tanszék részállású kutatója.

In memoriam Gábor Dénes oklevél elismerésben részesült Czigány Magda, az Imperial College London Könyvtárának nyugalmazott főigazgatója, aki technikai okok miatt később veszi át a díjat és a szegedi Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola tantestülete, a SOLART Produkció alkotó kollektívája.

Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat kapott Geresdi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem V. évfolyamos mérnök-fizikus hallgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×