eur:
394.83
usd:
370.34
bux:
65265.51
2024. április 19. péntek Emma

Hamarosan új kontinens keletkezik!

Azt eddig is tudták a kutatók, hogy az afrikai kontinensről leszakad egy darab, azt azonban nem, hogy az Afrika szarvának nevezett földdarab a korábbi becsléseknél gyorsabban válik le a Fekete kontinensről. Az Oxfordi Egyetem geológusai erről publikáltak egy kutatást a Nature című folyóiratban.

Ezen a területen a kéregrétegek mozognak, és az így keletkező feszültség töréshez vezethet - mondta ez az InfoRádióban az ELTE Geofizikai tanszékének tanára.

Horváth Ferenc hozzátette: látható a kelet-afrikai árokrendszer jövője, hiszen az szét fog szakadni, és olyan lesz majd mint a Vörös-tenger. Nagyon közel áll ez az árokrendszer ahhoz, hogy véglegesen elváljon, ami drasztikus környezeti változást fog okozni.

Afrikának a szarva független kis kontinens lesz. A távolodás sebessége néhány centiméter évente. Így Szomália egy önálló kontinensé válhat.

Az egyetemi tanár megjegyezte: ez nem "holnap" lesz, de mindenképpen korábban, mint azt eddig gondolták.

Ebben a folyamatban sűrűbbek lesznek a környéken a földrengések, és a megnövekedett vulkáni tevékenységekben olyan gázok keletkezhetnek, amelyek a föld globális klímáját is befolyásolhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×