eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk

Vizet keresnek a Holdon

Vízkészletet keres a Holdon az amerikai űrkutatási ügynökség. A NASA 2008-ban indít egy kettős szondát, amely a tervek szerint az égitest déli pólusán becsapódó lövedékek által felvert holdport elemzi majd.

A NASA azt reméli a küldetéstől, hogy kiderül: van-e jég a sötét, állandóan árnyékban lévő kráterekben.

A tervek szerint negyedórás eltéréssel a szonda két része becsapódik egy kráterbe, ahol a számítások szerint mintegy öt méter mély és 30 méter átmérőjű gödröt ütnek.

A szintén két és fél év múlva induló Lunar Reconnaissance Orbiter nevű kutatóműhold ezzel egy időben az égitest körül keringve keres alkalmas leszállóhelyet a majdani Hold-expedíciók számára.

A távlati amerikai célok között egy holdbázis építése is szerepel; és a szakemberek szerint az esetlegesen meglévő vízjeget a későbbiekben oxigén nyerésére, vagy rakéták hajtóanyagának előállítására használhatnák fel.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×