eur:
395.34
usd:
366.36
bux:
65453.91
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb magyar indul az űrbe

Charles Simonyi, aki hosszú éveken át a Microsoft egyik vezető szoftverfejlesztője volt, lefoglalta helyét egy, a Nemzetközi Űrállomásra induló orosz űrhajóra. Ha minden jól megy, akkor a Magyarországról 17 évesen kivándorolt férfi a világ 5. űrturistája lesz.

Charles Simonyi, aki azt reméli, hogy tudását kamatoztatva hasznossá is tudja majd tenni magát a Nemzetközi Űrállomáson eltöltött egy hét alatt, akár már jövőre kijuthat a világűrbe.

Eddig két amerikai és egy dél-afrikai üzletember jutott ki a világűrbe a virginiai Space Adventures cég és a pénzhiányban szenvedő orosz űrügynökség közös vállalkozásának keretében.

Egy japán üzletember most készül a várhatóan szeptemberben megvalósuló űrutazásra.

Simonyi két évvel ezelőtt már járt Kazahsztánban, ahol végignézte az orosz Szojuz űrhajó kilövését és beszélt egy nyugdíjba vonult orosz kozmonautával is, aki több mint 670 napot töltött az űrben. Simonyit tanácsokkal látta el Neil Armstrong amerikai asztronauta is.

 

Charles Simonyinak már vannak ötletei, hogyan lehet fejleszteni például az űrállomás leltározási folyamatát. Majdani útjának egyik célja azonban a különböző amerikai és orosz mérnöki megközelítések, megoldások tanulmányozása.

 

Az út nem lesz olcsó. Simonyinak, akinek vagyonát egyébként egymilliárd dollárra becsülte tavaly a Forbes magazin, összesen mintegy 20 millió dollárjába kerül majd az űrutazás.

 

Simonyi vagyonát a Microsoftnál töltött több mint két évtized alatt gyűjtötte össze, ahol többek között a Wordöt és az Excelt kifejlesztő csapatokat vezette.


Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×