eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az évszázad végére víz alá kerülhet London és New York

A világ több tucat városa, köztük London és New York is víz alá kerülhet az évszázad végére - állítják amerikai tudósok. Egy új kutatás eredményei ugyanis azt mutatják: a globális felmelegedés hatására sokkal gyorsabban fog emelkedni a tengerszint, mint azt a szakemberek korábban gondolták. 2100-ig akár 6 métert is emelkedhet az óceánok vízszintje.

A grönlandi és antarktiszi jégtakaró olvadása által jelentett veszélyre a tudósok már korábban is többször felhívták a figyelmet, az új kutatás eredményei szerint azonban ez a folyamat sokkal gyorsabb lesz, mint azt korábban jósolták.

Az amerikai Atmoszférakutatási Országos Központ által vezetett kutatás új metódust használt a vízszint emelkedésének kiszámítására.

Õsi korallzátonyokból, jégfuratokból, és más természeti forrásokból nyert adatok segítségével rekonstruálták: mi történt 116-129 ezer évvel ezelőtt, amikor a levegő hőmérséklete utoljára olyan magas volt, mint amit 2100-ra jósolnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a víz szintje akkor 13-20 lábbal, vagyis 4-6 méterrel emelkedett meg.

A kutatásban résztvevő Jonathan Overpeck, az Arizonai Egyetem professzora szerint azzal magyarázható ez a nagy mértékű emelkedés, hogy nem csak a hőmérséklet, de magának a vízszintnek az emelkedése is felgyorsítja a korábban stabilabbnak gondolt antarktiszi jégtakaró olvadását.

A magasabb vízszint hatására ugyanis a legdélebbi kontinens partjainál lévő jégpadok könnyebben darabokra töredezhetnek. Ez pedig elősegíti, hogy a gleccserekkel még több jég csússzon a tengerbe.

Hat méteres tengerszint emelkedésnél víz alá kerülne London, New York, Bombay, Tokió. Hollandia nagy részét, Bangladest és Floridát teljesen elöntené a víz. Az olyan különösen alacsonyan fekvő területeket, mint például New Orleans városa, már egy ennél kisebb emelkedéssel is teljesen elborítaná a tenger.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×