eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Olcsó mallorcai út vagy csillagászat...

Elképzelhető, hogy negyven év múlva teljesen használhatatlanok lesznek a földi távcsövek. A repülők kondenzcsíkjainak és a klímaváltozásnak köszönhetően ugyanis 2050-re a szó szoros értelmében befellegezhet a hagyományos csillagászatnak - állítja egy brit csillagász.

Ha az olcsó légi utazás jelenlegi trendje folytatódik, akkor a földi csillagászat kora sokkal hamarabb a végéhez érhet, mint azt a korábban jósolták.

A repülők kondenzcsíkjai a klímaváltozással együtt ugyanis a felhőzet olyan mértékű megnövekedéséhez vezethetnek, amely 40 év múlva már gyakorlatilag használhatatlanná teszi a földi teleszkópokat - véli Gerry Gilmore professzor, a Canbridge-i Csillagászati Intézet munkatársa.

"Vagy feladjuk az olcsó mallorcai utakat, vagy a csillagászatot adjuk fel. A kettő együtt nem maradhat" - fogalmazott Gilmore professzor.

Egyre több a felhő

A repülők kondenzcsíkjai általában csak múló kellemetlenséget jelentenek a csillagászoknak, bizonyos időjárási körülmények között azonban felhőszerűen oszlanak fel. Ilyenkor szinte lehetetlen megkülönböztetni őket a felhőktől.

Ráadásul felhőből is egyre több lesz, ahogy a klímaváltozással megnő az atmoszféra vízpára-tartalma. A nagyobb felhőtakaró mind az optikai, mind az infravörös csillagászatra hatással lesz, amelyeket a jövőben így az űrből kell majd végezni. A rádió-csillagászat továbbra is a földön maradna.

A BBC értesülései szerint a több szakemberek által is vitatott eredményt egy új csillagászati projekthez végzett számítások hozták. Az Extremely Large Telescope névre hallgató óriástávcsővel a környező csillagok körüli bolygókat figyelnék meg a tudósok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×