eur:
394.6
usd:
363.77
bux:
65564.57
2024. március 19. kedd Bánk, József
CHOFU, JAPAN - AUGUST 06: Annika Schleu of Team Germany fails a jump during the Riding Show Jumping of the Womens Modern Pentathlon on day fourteen of the Tokyo 2020 Olympic Games at Tokyo Stadium on August 06, 2021 in Chofu, Japan. (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Nyitókép: Dan Mullan/Getty Images

Új fejlemény az olimpia egyik legnagyobb botránya ügyében

Döntöttek a lovat megütő német öttusaedző sorsáról.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) írásbeli megrovásban részesítette és állatvédelmi továbbképzésre kötelezte Kim Raisnert, a német válogatott egyik edzőjét, aki ököllel megütött egy lovat a tokiói olimpián.

A UIPM bejelentése szerint a 48 éves tréner a továbbképzés elvégzéséig nem tevékenykedhet a nemzetközi szövetség égisze alá tartozó versenyeken, és ha még egyszer megszegi az állatvédelmi szabályokat, elveszítheti az edzői engedélyét.

Raisner azért ütötte meg a Saint Boy nevű lovat, mert annak nyergében az addig toronymagasan vezető Annika Schleu nulla pontot ért el.

Az ötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok versenyző nem bírt a lovával, a belovaglást követően neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küszködött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra. Raisner előbb kívülről bíztatta őt, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, egyúttal hangosan arra biztatta Schleut, hogy pálcázzon erőteljesen. Az állat viszont csak hátrafelé toporgott, egyáltalán nem akart megindulni, és félő volt, hogy ugratás nélkül ér véget a próbálkozás.

Aztán végre megindult Saint Boy, de néhány ugrás után ismét ellenszegült, Schleu pedig, aki már-már bizakodni kezdett, kénytelen volt belátni, hogy ebből nem lesz menet, csakhamar ki is csengették. A pont nélküli teljesítménnyel gyakorlatilag kiszállt a versenyből.

Hasonlóan járt ugyanezzel a lóval korábban a 2017-ben világbajnok orosz Gulnaz Gubajdullina, aki ugyancsak pont nélkül maradt. Schleu végül a 31., Gubajdullina pedig a 32. lett a 36 fős mezőnyben.

Az eset után - a televíziós felvételek alapján - Raisnert azonnal felfüggesztették, így az olimpia öttusaversenyének folytatásában nem tevékenykedhetett a német válogatott mellett.

"Az okoktól függetlenül megdöbbentő volt a szövetség és az egész világ számára, hogy megütötte a lovat, versenyzőjét pedig arra bátorította, hogy ugyanezt tegye" - áll a UIPM közleményében.

Schleu ellen a "pálca túlzott mértékű használata" miatt indult vizsgálat, de végül felmentették és semmilyen büntetést nem kapott.

Az eset nyomán a Német Öttusa Szövetség szabályváltoztatást javasolt, hogy a sportolóknak a nemzetközi versenyeken ne olyan lovakkal kelljen indulniuk, amelyekkel még soha nem találkoztak. A UIPM augusztus közepén bejelentette, hogy jövőre módosítani fogja a lovaglás versenyszabályzatát, amelyben kevesebb ugrás, illetve alacsonyabb, egyszerűbb akadályok szerepelnek majd, másrészt munkacsoportot hozott létre, amely áttekinti a tokiói olimpián történteket, és megvizsgálja, hogyan lehetne a jövőben elkerülni a hasonló eseteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×