eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 2-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: 13-14 aranyesélyt éreztem

A miniszterelnök nagyinterjút adott a sportnapilapnak olimpiai sikerességről, sportfinanszírozásról, példaképekről és a játékok lehetséges megrendezéséről is.

A tokiói olimpia történéseit, eredményeit értékelendő nagyinterjút adott a Nemzeti Sportnak Orbán Viktor miniszterelnök.

"Nagyapám úgy nevelt, hogy a nemzeti mezben pályára lépő sportolóknál fontosabb nem képzelhető el. Azt nézni kell, ismerni kell őket, mert ők mi vagyunk. Így kölyökkorom óta követem a nemzetközi sport világát, abban is a magyart" - indokolta a sport iránti olthatatlan szenvedélyét nézőként a kormányfő.

Minden olimpia előtt becslést készít arról, hány olyan esély van, ahol

"nem egyszerűen nyerhetünk, hanem mi vagyunk azok, akiknek nyerniük kell",

ez most szerinte 13-14 esély volt, ennek a felét nyerte Magyarország, ahogy egyébként "szokta" is.

Orbán Viktor három aranyra gondolt a vívóktól, kettőre az úszóktól - Hosszú Katinka nem hozott egyet -, de a háromszoros olimpiai bajnok úszónő mellett kiállt: "aki egyszer bajnok, mindig bajnok".

A kajak-kenusoktól négy aranyban bízott,

és Berecz Zsombor vitorlázót is a legjobb helyre várta, ahogy két sportlövőt is.

Szerinte a nemzetek közötti békés versengésnek az olimpia kitüntetett terepe.

"Magyarország esetében az olimpia megkérdőjelezhetetlen tradíció. Hiszen mit tud hozzátenni egy tízmilliós ország az emberiséghez? A gazdaságban a lehetőségeink korlátozottak, tehetségben azonban a határ a csillagos ég, nem a számosság, hanem a minőség számít, meg a versenyképesség, az eltökéltség, a bátorság" - fejtegette, hozzátéve,

"a magyar a világ egyik legversenyképesebb nemzete".

Úgy látja, a Tokióban aranyérmes magyar férfiak idolok, akikre majd unokáink is azt mondhatják, "így néz ki egy férfi".

"Így néz ki a fizikuma, ilyen a lelkiereje, így harcol, így szereti a családját, és így tesz fel az életéből, ha kell, tíz évet egy célra."

Orbán Viktor szerint nagy adósság egy olimpiai bajnokok múzeuma, amely a következő politikai ciklus feladata lesz, "ha a választók is úgy akarják".

A sport újjáépítésének szerinte az első szintje az amatőr sport rendbetétele, a mindennapos tetnevelés, a túraútvonalak rendben tartása, sportcsarnokok, uszodák, bicikliutak, tavak. Távlati terve, hogy az egyetemi sportegyesületeket külön támogatják, amennyiben elérnek egy bizonyos szintet.

Az olimpiarendezési tervekről is beszélt:

"Egy olimpia megrendezése örök álom, olyan szerelem, aminek sosincs vége. A szükséges képességek, a sport szeretete, a sport fontossága, a nemzeti érzés, a gazdasági erő, a kultúra mind megvannak, meg is maradnak. Ezért, bár lehet, hogy mi már nem érjük meg, de lesz magyar olimpia. Bennünket kicsinyes okokból, politikai haszonlesésből most el lehetett ütni az olimpia rendezésétől, de a magyaroktól nem lehet elvenni ezt az álmot. Minden évben erősebbek vagyunk, minden évben felkészültebbek vagyunk, minden évben jobban néz ki az ország, minden évben nyilvánvalóbb, hogy Magyarország méltó egy olimpia megrendezésére."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×