eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A győztes Tóth Krisztián az orosz Mihail Igolnyikov elleni küzdelem után a férfi cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. július 28-án. Tóth Krisztián bronzérmes.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Tóth Krisztián itthon: a sportpszichológia bizony nem "kattosság" az olimpiai bronzérmes szerint

Lenyűgöző teljesítményt tudhat maga mögött a 90 kilós dzsúdós Tóth Krisztián, aki a sportág őshazájában bronzérmes lett a tokiói olimpián. Az MTK sportolója 3 hónap alatt az Európa-bajnokságról, a világbajnokságról majd most a játékokról is éremmel térhetett haza. A 27 éves versenyző az InfoRádiónak elmondta: a 2024-es párizsi olimpián szeretné megismételni mostani teljesítményét.

"Alapvetően abszolút elégedett vagyok ezzel és hogyha azt a fajta formát nézem, ami mondjuk egy fél évvel, 8 hónappal ezelőtt volt, akkor ez egyenesen megdöbbentő számomra, nyilván pozitív értelemben rengeteg minden változott az életemben az elmúlt időszakban, szerencsére pozitív irányban és hát ennek köszönhető részben, hogy ez a három világverseny bombaformát hozott ki belőlem, amit alapvetően nem is gondoltam volna, hogy hogyan lehetséges. Csoda az egész" – értékelte az InfoRádióban tokiói szereplését Tóth Krisztián dzsúdós.

Decemberben megszületik második gyermeke, ami "nem is csak motiváció".

"Édes teher, mert itt már

nemcsak magáért csinálja az ember, hanem a fiáért és a családjáért. A rengeteg áldozatot, amit ők is hoznak, azt ezzel tökéletesen lehet viszonozni.

Nekem most ez sikerült" – mondta.

Párizsig "csinálja", úgy tervez; az is egy verzió, hogy csapattársa, Gőz Roland jut ki súlycsoportjában, akkor viszont arra tesz fel mindent, hogy őt segítse az úton, sőt még az is elképzelhető, hogy Tóth Krisztián "felmegy 100 kilóba".

Ma már úgy látja, hogy fontos volt a "mentális részt" is fejlesztenie magán, nem csupán az izomcsoportokat, hisz a sportpszichológia nem "kattosság". Megítélése szerint az edzésmunka sokkal mélyebben beépül az egyéniségébe, ha mellette van a mentális felkészülés, ráadásul erre az olimpiára kisebb súlyokkal dolgozva készült már vállműtétje után, mégis sikeres volt.

Az olimpián kiélezett meccseket vívott, köztük több aranypontosat (hosszabbítás) is, de ebben is segített a mentális felkészülés, hiszen úgy tudott hozzáállni az egész versenyzéshez, mintha egy sima Grand Prix lenne, ment át az embereken, egyiken a másik után, nem izgult úgy, mint például a budapesti világbajnokságon.

Pánczél Gábor szövetségi kapitány motorját is elnyerte a bronzérem mellé Tóth Krisztián, ehhez viszont még jogosítványt kell szereznie.

De most irány a nyaralás és valamilyen mediterrán térség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×