eur:
393.38
usd:
368.16
bux:
65885.93
2024. április 24. szerda György
Munkások dekorálják a tokiói új Nemzeti Stadion körüli kerítést Tokióban 2021. június 1-jén. Itt rendezik a koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékok megnyitó ünnepségét.
Nyitókép: MTI/AP/Eugene Hoshiko

Az elátkozott olimpia: korrupciós vádaktól a járványig

Thomas Bach NOB-elnök szerint Tokió a legjobban felkészült olimpiai rendező. A játékok szervezését azonban sok nehézség övezte, a pandémia pedig mindent felborított.

„Az olimpia biztos kezekben lesz” – ez volt a szlogenje a tokiói pályázatnak, és amikor 2013 szeptemberében a NOB tagjai nagy többséggel a japán fővárost választották Madriddal és Isztambullal szemben a 2020-as olimpiai játékok házigazdájának, mindez magától értetődőnek és természetesnek is tűnt. Japán rendre megbízható szervezőnek számított, biztos pont volt akkor a másik két jelentkezővel szemben, hiszen egyik a szíriai konfliktussal, a másik pedig a recesszióval volt elfoglalva.

Ehhez képest az elmúlt nyolc év tele volt Tokiónak kellemetlen ügyekkel, majd jött a világjárvány, amelyre senki sem számított, és teljesen átírta a szervezők elképzeléseit.

Korrupciós ügyek

A helyszín kijelölése kapcsán korrupciós vádak hangzottak el. A gyanú szerint Takeda Cunekazu, a Japán Olimpiai Bizottság elnöke, a pályázat vezetője, egyúttal a NOB tagja a megvesztegetés szándékával utalt több mint kétmillió dollárt a szingapúri Black Tidings tanácsadó irodának, hogy bebiztosítsa a sikert. A cég Papa Massafa Diackhoz, a befolyásos sportvezető és NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori elnöke, Lamine Diack fiához volt köthető. Japánban 2016-ban vizsgálatot indítottak, de a hivatalos szervek szerint a kifizetés legális tanácsadói díj volt. Az ügyben később a francia ügyészség is vizsgálódott, a japán sportvezetőt vád alá helyezték, de ő végig ártatlanságáról beszélt – aztán 2019 márciusában mégis lemondott a Japán Olimpiai Bizottság vezetői posztjáról.

2020 márciusában az derült ki, hogy a szervezőbizottságban dolgozó Takahasi Harujuki 8,2 millió dollárt kapott, hogy lobbizzon a NOB-tagoknál, köztük Lamine Diacknál, akinek egy Seiko órát és egy fényképezőgépet is adott. Azzal védekezett, hogy ez megszokott dolog, és hogy üres kézzel mégsem mehet.

Logó

Az olimpia eredeti emblémáját vissza kellett vonni, mert tervezőjét, Szano Kendzsirót plágiummal vádolta meg egy belga művész, Olivier Debie. Panasza szerint Szano azt az emblémát használta műve alapjául, amelyet ő készített a liége-i színháznak. Mindkét logó T betűt tartalmazott, melyek csak színvilágukban voltak különbözőek. A japán tervező ugyanakkor azt mondta, sosem látta a másik képet, a tokiói szervezők pedig közzétették a logó vázlatát, ami nem hasonlított a liege-ire, ám később kiderült, hogy Szanónak voltak már plágiumügyei korábban.

Ezt követően nyilvános pályázaton választották ki az új logót, 14500 jelentkező munkája közül.

Olimpiai stadion

Az új stadion eredeti terveit a sztárépítész, Zaha Hadid készítette el két év alatt, ám a japán kormány 2015-ben úgy döntött, ebből mégsem kér, a költségekre és a fenntarthatóságra hivatkozva. Hadid irodája még próbálkozott a tervek módosításával, ám végül kiszállt. A stadiont így Kengo Kuma építész tervezte meg. A pályaművet látva Hadid jelentős hasonlóságokat vélt felfedezni saját munkájával, de a japán tervező szerint szó sem lehet plágiumról, legfeljebb hasonló alapkarakterisztika vezette őket.

Szexista botrányok

2021 februárjában Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke mondott le, mert úgy fogalmazott: a nők a beszédben folyamatosan versengenek, ha az egyik felteszi a kezét, a másiknak is fel kell, végül mindegyikük "mond valamit". Először csak bocsánatot kért, de nem akart távozni, ám szavait nagy felháborodás kísérte, szponzorok is kifejezték nemtetszésüket. Helyére Hasimoto Szeiko, egy nő került.

Egy hónappal később Szaszak Hirosi, az olimpia kreatív igazgatója, a megnyitó és záróünnepség szervezője is távozott egy sértő megjegyzés miatt. Watanabe Naomi, egy népszerű színésznő testalkatával viccelődött, azt mondva, hogy malacnak kellene öltöznie a megnyitón (Olympig).

Időjárás

Nem véletlenül tartották októberben az 1964-es tokió olimpiát, most viszont a versenynaptár miatt ez nem jöhetett szóba, így a versenyzőknek hőségre és tájfunokra kell felkészülniük. A maratont és a gyaloglást nem is Tokióban, hanem az északi részen fekvő Szapporóban rendezik, ráadásul kora reggeli kezdéssel, elkerülve a nagy meleget. A teremsportágaknak pedig marad a légkondicionáló.

Költségek

A pályázatban Tokió 7,5 milliárd dolláros költségvetéssel számolt, ez mostanra 15,4 milliárdra emelkedett, ezzel az idei lesz minden idők legdrágább nyári olimpiája. A járvány miatti halasztás 2,8 milliárddal dobta meg a költségeket.

Koronavírus

Az olimpia halasztásáról 2020. március 24-én döntöttek, szűk két héttel azt követően, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak minősítette a koronavírus-járványt, és sorra kezdték el lemondani a sportversenyeket. Törlésben akkor sem gondolkodott a NOB és a szervezők sem, így gyorsan sikerült is megállapodni az új időpontban, a szinte napra pontosan egy éves halasztásban.

„Az emberiség jelenleg egy sötét alagútban van, a tokiói olimpia lehet a fény az alagút végén” – mondta akkor Thomas Bach NOB-elnök.

Most, néhány nappal az olimpia előtt viszont még mindig nem lehet fényről beszélni. Tokióban újra emelkedőben az új fertőzöttek száma, és az oltások beadása sem halad megfelelő ütemben, a teljes lakosság 20 százaléka kapta meg mindkét oltását. Először csak arról döntöttek, hogy külföldi nézők nem utazhatnak be, ám a megnyitó előtt néhány nappal eldőlt, hogy japánok sem szurkolhatnak a helyszínen, teljesen zárt kapus lesz az olimpia, a történelem során először. A játékok alatt veszélyhelyzet lesz érvényben, amire szintén nem volt még példa. A NOB még reménykedik, ha némileg javul a helyzet, akkor esetleg az utolsó napokban beengedhetnek drukkereket, ám erre kevés az esély.

Korábban orvosok és szponzorok is a törlés mellett érveltek, petíció is indult, ám a japán szervezők végig kitartották a rendezés mellett – a lemondás ugyanis számukra jelentene hatalmas anyagi veszteségeket.

Júniusban éles kritikát fogalmazott meg Jamagucsi Kaori, a Japán Olimpiai Bizottság tagja, aki szerint Tokiót olyan helyzetbe kényszerítették, hogy nem tudja lemondani a játékokat. „Minek és kinek fog szólni ez az olimpia? Már elveszítette jelentőségét, csak saját maga miatt tartják meg.

Olyan helyzetbe kerültünk, ahol már nem lehet megállni. Így is, úgy is ráfaragtunk.”

A sportolókra rendkívüli szigorú szabályok érvényesek, a sűrű teszteléstől és a távolságtartástól kezdve egészen odáig, hogy a faluból két nappal a versenyük után ki kell költözniük, bulikról, városnézésről szó sem lehet. A falu étkezőjében plexifalat raktak az asztalokra, hogy a szemben ülők ne fertőzzék meg egymást. Az óvintézkedések ellenére az érkezéskor és már a faluban is találtak pozitív esetet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×