eur:
395.17
usd:
361.99
bux:
72053.21
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Az aranyérmes Rasovszky Kristóf (k), az ezüstérmes német Oliver Klemet (b) és a bronzérmes Betlehem Dávid (j) a férfi 10 kilométeres nyíltvízi úszás eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Szajna III. Sándor hídjánál 2024. augusztus 9-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megszólalt Rasovszky Kristóf edzője: ez tudatos versenyzés volt, nem kamikaze taktika

Életem legboldogabb pontja, mert két versenyzőm állhatott a dobogón – mondta az Infostart helyszíni tudósítójának Szokolai László, a nyíltvízi úszásban olimpiai aranyérmes Rasovszky Kristóf és a bronzérmes Betlehem Dávid mestere, Szokolai László a párizsi célban.

Rasovszky Kristóf arany-, Betlehem Dávid pedig bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók versenyében a párizsi olimpián. A veszprémiek 27 éves kiválósága – aki három éve Tokióban második volt – szinte végig vezetett a 10 kilométeres pénteki viadalon. A szám másik magyarja, Betlehem Dávid ugyancsak kiváló versenyzéssel, remek hajrával csapott a célba harmadikként.

Kívülről öngyilkos, kamikaze taktikának tűnt Rasovszky Kristóf versenyzése, hiszen csak pillanatokra adta át a vezetés, de Szokolai László szerint ez a győzelemhez szükséges taktika volt, mert rájöttek, ha valaki a Szajna folyásával szemben nem úszik közvetlenül a fal mellett, akkor sokkal jobban meg kell szenvedni az áramlással. "Még egy méter is számít. Azért kellett elöl úszni, hogy ebben mások ne zavarjanak. Kristóf egyébként is szeret elöl úszni és dominálni a versenyt, e kettő miatt mégsem volt kamikaze taktika, hanem mi irányítottuk a versenyt, és a többiek követték. Megpróbáltuk a többieket ott elfárasztani, és ez sikerült is" – mondta az olimpiai bajnok edzője.

Sokat segített a felkészülésben, hogy a Dunán kipróbálhatták, milyen folyóban versenyezni. Szokolai László elárulta, hogy a barátai Százhalombattán a Mol csónakházánál kiépítettek egy ugyanolyan pályát, mint amilyenen Párizsban is versenyezni kellett. "Hajóval kísértek bennünket, biztosították a helyszínt, mi pedig leúszhattuk pont azt a nyolcszáz métert, ami szükséges volt. Tudtuk, hogy ennyit fogunk lefele menni, ott el kell fordulnunk, visszafele vízzel szembe kell úsznunk, és így mindenki érezte, hogy körülbelül mennyi idő lesz, mire leérünk, az öt perc, vissza meg a tizenhárom perc. És azt is, hogy milyen érzés az áramlatban úszni. Kétszer tudtuk ezt gyakorolni, és ez a tudás nagyon sokat számított" – mondta.

A Szajnában már nem is edzettek az olimpiai helyszínen, mert a folyó vizével állandóan baj volt, és nem is akartak kockáztatni. Abban viszont biztosak voltak, hogy megtartják a versenyt, végül pénteken hajnali négykor adták meg a zöld utat.

Rasovszky Kristófot az sem zavarta, hogy esélyesként érkezett Párizsba, de jól kezelte a nyomást. "Nyilván van feszültség, de ez egy kezelhető feszültség" – mondta Szokolai László, és hozzátette, a francia riválisokat viszonyt nyomta a hazai pálya, ahogy ez előfordult a magyarokkal is az itthon rendezett világversenyeken.

"Ez életem legboldogabb pontja mint sportsiker, mert két versenyzőm állhatott a dobogón, és ennyi magyar előtt Párizsban ez fantasztikus élmény volt" – beszélt az érzéseiről a két olimpiai érmes mestere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb elkövetőt vettek őrizetbe, nem csökkent a terrorveszély
Bécsi merényletkísérlet

Újabb elkövetőt vettek őrizetbe, nem csökkent a terrorveszély

Három egymást követő Taylor Swift-koncert lemondására kényszerültek az osztrák hatóságok egy tervezett merényletkísérlet miatt. A rendelkezésre álló információk alapján emberéleteket sikerült megmenteni. A nyomozás még gőzerővel folyik, az illetékes hatóságok azonban immár a biztonság erősítéséről tárgyalnak.

Ezüstérmes Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra, holtversenyes harmadik Pupp Noémi és Fojt Sára

A Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kettős a 2., a Pupp Noémi, Fojt Sára duó pedig a 3. helyen végzett a női kajak kettesek A-döntőjében, a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.09. péntek, 18:00
Harangi Szabolcs
geológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatója
Kurzus, amely segít megtalálni a számodra legjobb befektetési terméket

Kurzus, amely segít megtalálni a számodra legjobb befektetési terméket

A pénzügyi dzsungel sokak számára bonyolult és zavaros lehet. Ez a kurzus olyan, mint egy kombinált túlélőkészlet, iránytűvel és bozótvágóval, amely segít eligazodni ebben a dzsungelben. Célja, hogy a résztvevők számára érthetővé tegye a pénzügyek működését, és segítséget nyújtson a legjobb befektetési döntések meghozatalában. A kurzus során megtanulhatod, hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb pénzügyi termékeket, egyúttal betekintést nyerhetsz a globális pénzügyi rendszer alapjaiba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×