eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Muhari Eszter, miután győzött az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőr egyéni versenyének bronzmérkőzésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Muhari Eszter: Óriási hullámvasút volt ez az év

Egész nap higgadt és fókuszált, a döntő tusnál pedig bátor volt a magyar párbajtőröző, a párizsi olimpia bronzérmese, aki örül, hogy rábeszélte szüleit, hogy nézzék meg az ötkarikás játékokon.

Még nem tudom felfogni, hogy mi történt – mondta a párizsi olimpia bronzmérkőzése után Muhari Eszter, aki 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, ezzel megszerezte a magyar csapat első érmét.

A 21 éves magyar vívó egész nap rendkívül koncentráltan teljesített, három ázsiai riválisát legyőzte, majd az elődöntőben a francia Auriane Mallo-Bretontól kikapott, ám ebből is fel tudott állni, és hátrányból egyenlített, majd 14-14 után is higgadt maradt, és bevitte a győztes tust.

„Kinéztem az edzőmre, és olyan önbizalmat láttam rajta, ami megadta, hogy nagyon bátor legyek az utolsó tusban, és annyira higgyek az elmúlt 13 éves közös munkájában, hogy kijött ez a bátorság, és meg tudtam csinálni azt az akciót, ami az utolsó tust eredményezte” – mondta erről a találatról a magyar sajtó helyszínen lévő képviselőinek, köztük az Infostart tudósítójának.

Arról, hogyan tudott végig higgadt és fókuszált maradni, azt mondta, sok munkája van benne.

„Nagyon sokat kellett dolgozom a koncentráción, hónapok óta erre készülök fejben, és a vívásnak ez a legnagyobb kulcsa, hogy fejben dől el.”

Hozzátette azt is, hogy most, a verseny után leesett egy kő a szívéről, és végre abbahagyhatja a koncentrálást. „Nagyon sokat elvesz belőlem, mentálisan, fizikálisan, hogy nem is mosolyoghatok senkire, mert elmegy a fókusz.”

Ezzel kapcsolatban Boczkó Gábor szövetségi kapitány elmondta, hogy nap közben egy-egy poénnal próbálta oldani a hangulatot, de a 21 éves versenyző ezekre sem reagált, nem lehetett semmivel kizökkenteni.

Muhari Eszter az elődöntős vereségről azt mondta, jobb, hogy ő vívta a második asszót, mert emiatt kevesebb ideje volt agyalni a bronzcsata előtt. „El akartam hessegetni ezt a gondolatot a fejemből, mert tudtam, hogy így is, úgy is lesz még egy meccs, amit meg kell nyernem, ez volt a fejemben.”

A versenyző csak májusban tudta meg, hogy ott lehet az olimpián, miután a ranglistán jobb helyen lévő honfitársa, Kun Anna doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott. A női párbajtőrözők csapatban nem jutottak ki, csak egyéniben a ranglistahelyezések alapján szerezhettek kvótát. Miután Kunt eltiltották, a kvóta Muharira szállt, ugyanis ő állt a második európai helyen – egyébként éppen a legyőzött Differt mögött.

„Óriási hullámvasút volt az év, és most ha még nem is a csúcsra értem, de a saját elvárásaimnak megfeleltem, hiszen az éremért jöttem, és azt sikerült megszerezni.

Nagyon kellett készülni, nem volt egy biztos pont, ameddig ki nem derült, hogy valóban utazhatok.”

Most pedig jöhet az ünneplés a családdal. Párizsi vívását szülei is a helyszínen nézték meg. „Sikerült meggyőzni őket, hogy jöjjenek ki, mert nagyon izgulós típusok. Örülök, hogy rábeszéltem őket.”

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×