eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elődöntőben a magyar női vízilabda-válogatott!

A magyar válogatott 8-8-as döntetlent követően ötméteresekkel 13-11-re legyőzte az ausztrál csapatot a riói olimpia női vízilabdatornájának hétfői negyeddöntőjében, így készülhet a szerdai elődöntőre.

Bejutott a riói olimpia női vízilabdatornájának elődöntőjébe a magyar válogatott, miután a rendes játékidőben elért 8-8-as döntetlen után büntetőkkel 5-4-re legyőzte Ausztráliát.

Az ellenfél a fináléba jutásért az amerikai együttes lesz.

Bíró Attila Európa-bajnok együttese négygólos hátrányt dolgozott le, s végül ugyan egyszer sem vezetett, de ötméteresekkel felülmúlta riválisát.

A magyarok szerdán a címvédő és világbajnok amerikaiakkal találkoznak, a csoportkörben az esélyesebb tengerentúli válogatott 11-6-ra nyert.

Női vízilabdatorna, negyeddöntő:

Magyarország-Ausztrália 13-11 (1-3, 2-2, 3-2, 2-1, 5-3) - büntetőkkel

-------------------------------------------------------

Olimpiai Uszoda, 500 néző, v.: Buch (spanyol), Putnikovic (szerb)

gólszerzők: Keszthelyi, Bujka 2-2, Czigány, Tóth I., Takács, Antal D. 1-1, illetve Southern 3, Webster, McGhie 2-2, Knox 1

emberelőnyök/gól: 9/2, illetve 4/2

Magyarország:

-------------

Gangl - Antal, Kisteleki H., Szűcs, Keszthelyi, Bujka, Illés cserék: Czigány, Takács, Garda, Tóth I., Csabai, Kasó

Ausztrália:

-----------

Yanitsas - Beadsworth, Gofers, Knox, Webster, McGhie, Arancini cserék: Buckling, Lincoln-Smith, Southern, Bishop, Zagame

A két csapat gazdag közös olimpiai múlttal várta az összecsapást: négy évvel ezelőtt, Londonban a bronzmérkőzésen találkoztak egymással, akkor hosszabbítás után 13-11-es ausztrál siker született. 2008-ban, Pekingben ugyancsak a harmadik helyért csatázott egymással a két együttes, a kínai metropoliszban 9-9-es döntetlen után büntetőkkel győztek az ausztrálok.

Az olimpiai felkészülés során többször is megmérkőzött egymással a két gárda, a margitszigeti BENU Kupán egy rendkívül kemény összecsapáson 5-3-ra nyertek az ausztrálok, később Cegléden pedig 7-7-es döntetlen született.

Az Olimpiai Uszodában az első ráúszást a magyarok nyerték, Bujka Barbara pedig azonnal kiállítást harcolt ki: a figura is a centerre jött ki, de húzása a kapufáról kifelé pattant, s a túloldalon az ausztrálok egy megúszás végén megszerezték a vezetést. Az első ausztrál előny kimaradt - Czigány Dóra blokkolt -, de a harmadik kontra ítélet után kissé elfáradt védekezésben a magyar csapat, Rowie Webster révén pedig növelte előnyét a rivális. A túloldalon Keszthelyi Rita faraghatott volna a hátrányból, de az emberelőnyben megeresztett lövés elakadt az ausztrál kezek sűrűjében. Az ellentámadásban Takács Orsolyát küldték ki, Greg McFadden pedig azonnal időt kért. A befejező szerepét újra Webster vállalta fel, aki védhetetlenül bombázott a hálóba. A játékvezetők újabb kontrát ítéltek - már az ötödiket a magyarok ellen a nyitónegyedben -, azonban ezt sikerült kivédekezni, Keszthelyi büntetőjével pedig feljönni (1-3).

A második felvonás újabb magyar előnnyel indult, de ezúttal Garda Krisztina bombája jött ki a felső lécről. Keszthelyit a túloldalon kiállították, az ausztrálok pedig be is lőtték a fórt (1-4). A játékvezetőknek köszönhetően néhány percig visszatért az úszóversenyek hangulata az arénába, hiszen a folyamatos kontrák miatt le-föl úsztak a játékosok. Az ausztrálok végül Ash Southern újabb remek lövésével növelték előnyüket, Bíró Attila időt, a kapuban Gangl Edina pedig cserét kért (1-5). Az újabb magyar emberelőnyt egy a sokadik kontra szakította félbe, de az ötödiket végre értékesítette a gárda Czigány révén. A szünet előtt Tóth Ildikó tartotta életben a magyar reményeket azzal, hogy a dudaszó pillanatában betalált centerből (3-5).

A harmadik negyed elején könnyen minimálisra csökkenthette volna előnyét a magyar csapat, egy csodálatos akció végén azonban Keszthelyi a kapusba lőtt. Végül a harmadik olimpiáján szereplő Takács tette igazán szorossá az összecsapást hatalmas góljával (4-5). Az ausztrálokat Southern cipelte a hátán, hiszen harmadik távoli góljával visszaállította a különbséget, az ellentámadás során pedig a hatodik magyar fór is kimaradt. A hetedik megjátszása előtt Bíró Attila időt kért, Bujka pedig ezúttal nem hibázott (5-6). A magyar kapu előtt úgy tűnt, összeállt a védekezés, elöl pedig Keszthelyi csodálatos megmozdulása - amely hasonló volt, mint a negyed elején, csak akkor hibázott - az egyenlítést eredményezte. Bő egy perccel a negyed vége előtt újra az ausztrálokhoz került az előny.

A zárófelvonás ausztrál előnnyel indult, de a felső léc ezúttal a magyaroknak segített. Bronwen Knox lövésénél már kevésbé volt szerencsés Kasó Orsolya, a labda szinte besuhant a kapufa mellett, de alig néhány másodperc múlva Bujka állította vissza a különbséget (7-8). Egy ausztrált visszaúszás közben kiállítottak, Antal Dóra pedig egyenlített (8-8).

Bő két perccel a vége előtt újra Bujka harcolt ki emberelőnyt, Bíró Attila időt kért, de a játék nem volt pontos, ahogyan Keszthelyi lövése sem. Egy jó védekezés után 1:20-szal a vége előtt támadhatott újra a vezetésért a magyar válogatott, de lövésig sem jutott el. Ausztrál időkérés után a tengerentúliak 53 másodpercnél kezdhettek támadni, de csak a centerbejátszásig és egy gyenge lövésig jutottak. Az eredmény nem változott, így jöhettek a büntetők.

Bujka kezdett, a bal alsóba lőtt, Webster a jobb alsót választotta. Kisteleki szintén a kapu bal oldalába lőtt, Southern jobbra. Keszthelyi kíméletlenül pattintott a léc alá, Knox viszont a kapufát találta el. Czigány a jobb kapufa mellé lőtt, Gofers szintén. A győzelem Antal kezébe került, aki magabiztosan lőtt a hálóba.

korábban:

negyeddöntő:

Egyesült Államok-Brazília 13-3 (5-0, 3-0, 5-0, 0-3)

később:

Oroszország-Spanyolország 23.20

Olaszország-Kína kedd 0.40

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×