eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Moszkva, 2018. június 27.A brazil Neymar, miután a brazilok 2-0-ra győztek a Szerbia – Brazília mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában a moszkvai Szpartak Stadionban 2018. június 27-én. (MTI/EPA/Mahmúd Háled)
Nyitókép: Mahmúd Háled

Labdarúgó-vb 2022: a XXI. században rendező még nem kapott ki a nyitómeccsen

Egyetlen kivétellel papírforma eredményt hoztak eddig a XXI. század labdarúgó-világbajnoki nyitómérkőzései. De az az egy, az első, rögtön szenzációt hozott!

A 2002-es, Dél-Koreában és Japánban rendezett torna első mérkőzését a címvédő franciák játszották Szöulban a szinte százszázalékosan Franciaországban született játékosokból álló szenegáliak ellen. Majdnem mindenki a világ- és Európa-bajnok győzelmére számított, ám az afrikai gárda Pape Bouba Diop a 30. percben lőtt góljával nyert. A szenegáliak a gól után kirohantak a szögletzászlóhoz, ahol a gólszerző, a mezét a földre simítva, táncolt, vele ünnepeltek. A sérült Zinédine Zidane-t nélkülöző franciák veresége meglepetést jelentett, de nem volt példátlan, 1990-ben is kikapott az akkori címvédő (Argentína) 1-0-ra egy afrikai ellenféltől (Kamerun).

2006-ban Münchenben a német csapat gólokban gazdag mérkőzést vívott a Costa Ricaiakkal. Philipp Lahm már a hatodik percben megszerezte a torna első gólját, majd Paulo Wanchope és Miroslav Klose révén a 17. percben 2-1-re álltak. A második félidőt is 2-1-re nyerték a németek, Klose, Frings és Wanchope szerezték azokat a gólokat. A vége 4-2 lett.

2010-ben, Dél-Afrikában megint a rendező ország válogatottja játszotta a nyitómérkőzést. A Bafana Bafana a papírformának tulajdonképpen megfelelő 1-1-es döntetlent ért el a mexikóiak ellen. A torna első gólját a később a mérkőzés legjobbjának választott Siphiwe Tshabalala lőtte, az El Tri a csapatkapitány, Rafael Márquez révén egyenlített. Mindkét szövetségi kapitány, a dél-afrikaiakat dirigáló Carlos Alberto Parreira és a mexikói Javier Aguirre is igazságosnak minősítette az eredményt.

2014-ben a házigazda brazil válogatott játszotta az első mérkőzést, mégpedig Sao Paulóban, a horvátok ellen. A világbajnokságok történetében először lett öngól a torna első találata, a Real Madrid védőjéről, Marcelóról került a labda a saját kapujába. A folytatásban a brazilok fordítottak, Neymar két gólt szerzett, Oscar pedig egyet.

2018-ban a Ferencváros jelenlegi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov által irányított oroszok a mezőny leggyengébb csapatával, Szaúd-Arábiával játszottak a moszkvai Luzsnyikiban. Jurij Gazinszkij a 12. percben megszerezte a megnyugtató vezető gólt, majd Gyenyisz Cserisev a 43. percben tulajdonképpen eldöntötte a mérkőzést. A szaúdiak nem bírták a hajrát, az utolsó húsz percben Artyom Dzjuba, Cserisev és Alekszandr Golovin a XXI. század legfölényesebb győzelmévé emelte az oroszok sikerét, a vb-k nyitómeccseit tekintve.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×