eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin
Moszkva, 2018. június 17.Joachim Löw német szövetségi kapitány az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának első fordulójában játszott Németország – Mexikó mérkőzés előtt a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. június 17-én. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Nyitókép: Felipe Trueba

Németország történelmet írhat

A német válogatott a világbajnokságok történetében még soha nem esett ki a csoportmérkőzéses szakaszban. Most ez fenyeget, miután a címvédő elveszítette a mexikóiak elleni nyitómérkőzését. Ha ma a svédek legyőzik a Nationalelfet, s a mexikóiak is győznek a dél-koreaiakkal szemben, Joachim Löw csapata csomagolhat.

A szituáció meglepő – meg nem is. Talán senki nem fogadott volna egy évvel ezelőtt arra, hogy a német válogatottnak gondjai lehetnek a csoportjából való továbbjutással, de még talán decemberben sem, amikor ismert lett a kvartettek beosztása.

Az elmúlt bő fél év eredményei akár figyelmeztetőek is lehettek volna, de a Nationalelf többnyire nehéz ellenfeleket választott a felkészülési mérkőzésekre, ettől még, persze igaz, hogy az eredmények messze elmaradtak a várttól. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt kiesett a címvédő a csoportszakasz végén, sem az olaszok 2010-ben, sem a spanyolok 2014-ben nem jutottak az egyenes kieséses szakaszba.

Joachim Löw a svédek elleni találkozó előtt magabiztos, azt állítja, hogy a mexikóiak elleni vereség egyszeri kisiklás volt a tornán, csapata képes a javításra.

A védelmet ugyan aligha akarta megbontani, de Mats Hummels megsérült, szinte biztosan nem játszhat, így a Chelsea hátvédje, Antonio Rüdiger kaphat játéklehetőséget. A középpályás sorban Mesut Özilt esetleg İlkay Gündoğan válthatja, Plattenhardt és Khedira helyett szerepet kaphat Héctor és Reus. A Kicker, a legtekintélyesebb német sportmagazin szerint Gomez is a kezdőcsapatba szánt játékosokkal gyakorolt a pénteki edzésen, de Löw még nem döntött arról, hogy a veterán csatár, vagy Timo Werner játsszon.

A németek örülnek, hogy Szocsiban léphetnek pályára – nem a várhatóan kellemes időjárás miatt, hanem mert tavaly, a Konföderációs Kupán összesen tíz gólt szerezve győzték le ott Kamerunt, Ausztráliát és Mexikót. Egyébként a csoportmérkőzések során nincs még egy párharc, amelyben már korábban annyi vb-mérkőzést játszottak, mint a német–svéd. 1958-ban, például, a tét a világbajnoki döntőbe jutás volt.

A svédek keretéből hárman játszanak a német Bundesligában, Ludwig Augustinsson a Werder Bremen, Emil Forsberg az RB Leipzig, Albin Rekdal a Hamburger SV tagja.

A csoport másik találkozóján Rosztovban Dél-Korea és Mexikó találkozik. A németeket is legyőző El Tri mindössze kettőt veszített el a legutóbbi 18 világbajnoki csoportmérkőzéséből, 2006-ban a portugáloktól, 2010-ben az uruguayiaktól kapott ki. Ázsiaitól még nem szenvedett vereséget.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×