eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Buenos Aires, 2018. május 30.Lionel Messi argentin csatár a Haiti elleni barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Buenos Aires-i Bombonera stadionban 2018. május 29-én. (MTI/EPA/David Fernandez)
Nyitókép: David Fernandez

A horvátok dél-amerikai, az argentinok Messi-fóbiában

Kedvezőbb helyzetben várhatja Horvátország az Argentína elleni csoportrangadót, és akár egy döntetlen is közelebb vinné a továbbjutáshoz, csakhogy sosem lehet tudni, mit művel éppen Izland.

„Mennyire befolyásolhatja a horvátok játékát az a tény, hogy nekik akár egy döntetlen sem rossz az argentinok ellen?” – fogalmazható meg a kérdés. Nem könnyű rá válaszolni.

A horvátok megnyerték a nigériaiak elleni nyitányt, s biztosan könnyebb helyzetben lennének, ha a második körben nem ők játszanák a csoport első mérkőzését. Magyarul: ha tudnák, hogy az izlandiak hány ponttal várják majd az egymás elleni találkozójukat. Mert kétségtelenül jó helyzetbe kerülnének egy döntetlennel, akár várhatná ebben az esetben a négy gárda az alábbi pontszámokkal az utolsó kört: Horvátország 4, Izland 4, Argentína 2, Nigéria 0. Ebben az esetben, ha az északiak nem nyernek kétgólos különbséggel, nekik a záró fordulóban már egy döntetlen is biztosan elég. De hol van az még! Ráadásul az izlandiak ellen sem mehetnek biztosra, a két válogatott azonos csoportban volt az európai selejtezőkön, s Reykjavíkban győztek a hazaiak.

De visszatérve az argentinok elleni mérkőzésre, hiszen azon kell először túljutni, tavaly szeptember óta csak kétszer kapott ki a horvát válogatott. Ám mindkétszer dél-amerikai riválistól (Peru, Brazília) szenvedett vereséget. Az elmúlt tizenkét évben, az argentinok elleni baseli 3-2 óta csak ötször játszott dél-amerikai riválissal, de mind az ötször kikapott. A mostani horvát generációnak így aztán nem igazán vannak jó emlékei a szubkontinens játékosaival való találkozásról.

Klubszinten más a helyzet, a horvátok éppen olyan jó klubokban játszanak, mint az argentinok. Lionel Messi és Ivan Rakitić klubtársak Barcelonában, s korábban ott játszott Javier Mascherano is. Mario Mandžukić a Juventusnál Gonzalo Higuaín és Paulo Dybala klub- és csatártársa. Mivel Luka Modrić és Mateo Kovačić a Real Madrid játékosa, így nem meglepő, de érdemes kiemelni, hogy a legutóbbi négy BL-döntőben mindig volt horvát futballista, sőt előfordult, hogy mind a két oldalon. (Idén, Kijevben is, amikor Dejan Lovren a Liverpoolt erősítette.)

Az argentinok változtatni fognak az összeállításukon az izlandiak elleni mérkőzéshez képest, a legfontosabb újítás, hogy kimarad Rojo, a Manchester United védője és Ángel Di María, a PSG középpályása. Messi mellett marad Agüero, de továbbra sem kezd a Juve két argentinja. Az argentin sajtó nagy része Lionel Messi vállairól próbálja levenni a terhet, részben dicsérve az első mérkőzésen mutatott agilitását, részben megemlítve, hogy nincs szüksége arra, hogy bármit is bebizonyítson a futballvilágban, sőt megemlítve azt is, hogy nem kell Maradonával összehasonlítgatni. Szinte minden argentin forrás egyetért azonban azzal: fontos lenne, hogy ne függjön ennyire Messitől a csapat játéka.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×