eur:
390.89
usd:
359.97
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Egy francia a spanyoloknál, Rodri gyerekkori játszótársa a franciáknál

Akad a mai spanyol–francia Eb-elődöntő lehetséges szereplői között olyan „spanyol”, aki inkább francia és olyan francia, aki gyerekkoról húsz éven át Spanyolországban élt. Meg persze több olyan futballista is van, akik az ellenfél országában futballoznak a klubidényben.

Ayméric Laporte, a spanyolok immár szaúdi klubban játszó védője részben francia baszk származású, Agenban született. Csak 2021-ben kapta meg (kevéssel az előző Európa-bajnokság előtt) a spanyol állampolgárságot, korábban a francia korosztályos válogatottakban futballozott, Adrien Rabiot-val együtt voltak U19-es Eb-ezüstérmesek 2013-ban.

Robin Le Normand ugyancsak francia, Pabuben született, 2023-ban kapta meg a spanyol állampolgárságot – de ő eltiltott, nem játszhat.

A másik oldalon Théo Hernandez ugyan Marseille-ben született, de háromévesen francia édesanyjukkal Madridba költöztek, követve az ott futballozó édesapát – aki amúgy később elhagyta őket, Théo és világbajnok bátyja Lucas azóta sem találkoztak vele. Néhány éve kiderült, hogy az egykori profi játékos Thaiföldön él.

A két Hernandez fivér spanyol klubokban kezdett játszani, Théo 2019-ig a Rayo Majadahonda, az Atlético Madrid, az Alavés, a Real Madrid és a Real Sociedad mezét is viselte. Kilencéves kölyökjátékosként Rodrival, a spanyol középpályássor pillérével kezdett játszani.

A spanyolok közül Fabián Ruiz a PSG játékosa. A franciák soraiból Jules Koundél a Barcelona, Aurélien Tchouaméni, Ferland Mendy, Eduardo Camavinga és most már kylian Mbappé is a Real Madrid alkalmazottja.

Antoine Griezmann 2005-ben, 14 évesen került Spanyolországba, a Real Sociedadhoz, azóta kizárólag spanyol klubok tagja volt, megfordult a Barcelonában (2019–2022), de élete fő klubja az Atlético Madrid, amelynek – a katalóniai kitérőtől eltekintve – immár tíz éve tagja.

Érdekes, hogy a két szövetségi kapitány, igaz, több mint egy évtized különbséggel, de mindössze 200 kilométernyire született egymástól. Luis de la Fuente 1961-ben Haróban, La Rioja tartomány a borászatáról híres városában. Didier Deschamps pedig Bayonne-ban, alig húsz kilométernyire a spanyol határtól, Baszkföld francia részén.

Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×