eur:
390.04
usd:
357.38
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
A magyar válogatott megköszöni a szurkolást a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának 2. fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzés után a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 19-én. Németország 2-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Német–magyar: huszonhét magyar ellen indult eljárás, ketten őrizetbe kerültek

Több esetben is konzuli intézkedésre volt szükség a futball Európa-bajnokság előző napi német–magyar csoportmérkőzésével összefüggésben, és az ügyek döntő többségét a Stuttgartban szolgálatot teljesítő diplomaták segítségével sikerült is rendezni a helyszínen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető (…) elmondta, hogy a kormány a 2021-es németországi Eb-mérkőzés tapasztalataiból kiindulva, az akkori provokációkra és a magyarokat ért atrocitásokra tekintettel, kiemelt konzuli jelenléttel készült a szerdai meccsre, összesen tizenegy konzul teljesített szolgálatot Stuttgartban.

„Huszonkilenc magyar állampolgárral szemben történt tegnap rendőri intézkedés, s huszonhét magyar állampolgárral szemben el is indult végül az eljárás. Ez a különbség abból fakad, hogy volt két magyar állampolgár, akikkel szemben tévesen intézkedtek a német rendőrök.

A konzuli fellépés hatására végül sikerült tisztázni ezt a két magyar állampolgárt, akik a mérkőzésen így részt is vehettek.

Ezután arról számolt be, hogy magyar állampolgárok ellen részben pirotechnikai eszközök birtoklása és használata miatt, és részben azért indult eljárás, mert voltak, akik érvényes belépőjegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba. „És sajnos zajlik eljárás kábítószer birtoklás, illetve agresszív viselkedés miatt is” – fűzte hozzá.

„Ezeknek az ügyeknek a döntő többségét a helyszínen a konzulok segítségével sikerült rendezni, így összességében két magyar állampolgár került 24 órás őrizetbe” – mondta.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a magyar konzulok hajnalig ott voltak az érintettekkel a helyszínen, és a német ügyészség csütörtökön gyorsított eljárásban tárgyalja ezeket az ügyeket. „Természetesen ezeket az eljárásokat folyamatosan figyelemmel kísérjük, és ha szükség lesz rá, akkor a konzuljaink újra fellépnek a magyar állampolgárok érdekének védelmében” – szögezte le.

Közölte, hogy a hazainduló repülőjáratok közül kettő Budapesten, egy Debrecenben rendben megérkezett.

A Skócia elleni vasárnapi mérkőzés kapcsán aláhúzta, hogy már 2559 személy regisztrált konzuli védelemre, ami abszolút csúcsnak számít.

„Sportesemény kapcsán ennyien soha nem regisztráltak még konzuli védelemre”

– emelte ki.

A miniszter arra is kitért, hogy Izrael férfi, női és utánpótlás futballválogatottjai is kérték annak a lehetőségét, hogy a következő szezonban Magyarországon játszhassák a hazai pályás mérkőzéseiket, s ezt hazánk természetesen biztosítja.

„És valóban, a tegnapi napon érkezett a megkeresés, hogy az izraeli klubcsapatok is a soron következő európai kupaszezon hazai pályára kiírt mérkőzéseit itt játszhassák, Magyarországon, egy másik ország visszalépése miatt” – tudatta.

„Konzultáltunk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, konzultáltunk a Belügyminisztériummal, és végül azt a döntést hoztuk, hogy biztosítjuk a lehetőséget az izraeli klubcsapatok számára is, hogy az európai kupákban a hazai pályára kiírt mérkőzéseket Magyarországon játsszák” – jelentette be.

Megjegyezte, hogy a fehérorosz csapatok is kérték ezt a lehetőséget, és természetesen számukra is biztosítják a hazai pályát, mint ahogy teszik azt mások számára is ilyen kérés esetén. „A sportot geopolitikával összekeverni továbbra sem tartjuk helyesnek” – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

Alig egy héttel a párizsi olimpiai játékok július 26-i megnyitója előtt állt elő a ZDF német közszolgálati televízió azzal az "exkluzív" információval , amely szerint Thomas Bach NOB-elnök annak idején Vlagyimir Putyinnak köszönhette megválasztását a szervezet élére.
VIDEÓ
Minimálbér 2025: bedobták az első konkrét számot

Minimálbér 2025: bedobták az első konkrét számot

Már megkezdődtek az idei minimálbér-tárgyalások, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig azt mondta az InfoRádióban, hogy nemcsak a számokban kell megállapodniuk, hanem fontos technikai kérdéseket is tisztázniuk kell a feleknek. Mészáros Melinda szerint nem kizárt a 10 százalékos emelés a legkisebb kereseteknél, legalábbis a munkáltatók többsége ezt szeretné. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége augusztusban méri fel, hogy a tagvállalatoknak milyen igényeik vannak a béremeléssel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×