eur:
394.85
usd:
367.93
bux:
69888.85
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Stieber Zoltán ünnepel, miután gólt rúgott az osztrák válogatott kapujába a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Magyarország-Ausztria mérkőzésen Bordeaux-ban 2016. június 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Blumberg

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.

A sor 1934-ben, az olaszországi világbajnokságon – az első európai világbajnokságon – az egyiptomiak elleni 4-2-vel kezdődött. Nápolyban a magyarok tartottak az észak-afrikai csapattól, kísértett a tíz évvel azelőtti, párizsi olimpiai „egyiptomi csapás”, de sima győzelem lett a vége.

Négy évvel később, a franciaországi tornán Holland-India volt az első ellenfél. Nem lehetett kérdéses a továbbjutó: a Dietz Károly szövetségi kapitány és Schaffer Alfréd edző által vezetett gárda 6-0-ra győzött, s végül ezüstéremig menetelt.

1954 a következő dátum, az újabb világbajnoki ezüstérem tornája. Harmadszor is Európán kívüli ellenféllel kezdtünk, az Aranycsapat az addigi idők gólrekordját állította fel a Dél-Korea elleni 9-0-s sikerrel.

1958-ban nem sikerült a rajt, Sandvikenben, Svédországban a walesiek ellen 1-1-re végzett a magyar csapat. Nem jutott aztán tovább a csoportjából.

Ellenben 1962-ben, Chilében, Baróti Lajos második világbajnokságán sokkal jobban sikerült a rajt. Az egyik legértékesebb siker a nyitómeccsek közül az angolok elleni 2-1. A magyar válogatott csoportelsőként lépett tovább, majd a negyeddöntőben kikapott a csehszlovákoktól.

1964 az első Eb-szereplés éve. Akkor még négyes döntőt játszottak,

a magyar csapat a madridi Bernabéuban a házigazdák csapatával hosszabbításos mérkőzést játszott. (Az immár 122 éves történetünkben az elsőt, egy európai ellenféllel szemben.) A spanyolok 2-1-re nyertek, néhány nappal később a magyarok Novák Dezső vezérletével megnyerték a dánok elleni bronzmérkőzést.

1966 ara példa, hogy a

rosszul sikerült rajt után sem kell kétségbe esni.

A portugálok elleni, 3-1-es vereség után Baróti Lajos legénysége álomjátékkal verte meg az esélyesebb brazilokat, majd megverte a bolgárokat is. A végállomást a negyeddöntő, a szovjetek elleni vereség jelentette.

Apropó, szovjetek! 1972-ben, a belgiumi Eb négyes döntőjében 1-0-ra kaptunk ki tőlük, egy, a helyzetek alapján akár megnyerhetőnek is tűnő mérkőzésen. Illovszky Rudolf válogatottja végül negyedik lett a tornán, kikapott a bronzmeccsen a belgáktól.

Ötvenkét éve a házigazdákkal zártuk a szereplést, 1978-ban a rendező ország válogatottjával kezdtünk. Nagyon emlékezetes mérkőzést vívtunk az argentinokkal a Mundialon, Csapó Károly góljával vezettünk, de a későbbi világbajnok fordított és győzött 2-1-re.

1982-ben, Spanyolországban vb-rekordot hozó eredményt jelentett a Salvador elleni 10-1, Kiss László csereként beállva hét perc alatt mesterhármast lőtt. Máig vb-rekord. Kár, hogy a folytatás rosszul alakult, az argentinok elleni vereséggel és a belgák elleni döntetlennel kiesett a válogatott.

Az 1986-os vb-rajtra is sokan emlékeznek, hatalmas csalódást jelentett az irapuatói 0-6 a szovjetek ellen. A kanadaiak elleni győzelem és a franciák elleni vereség után majdnem továbbjutott a válogatott, de az uruguayiak „becsúsztak” elénk.

Azóta nem jártunk világbajnokságon, ellenben kétszer szerepeltünk Európa-bajnokságon. A 2016-os, bordeaux-i meccs, több mint tízezer magyar szurkoló előtt, az osztrákok elleni 2-0 fantasztikus élmény volt a helyszínen lévőknek és az otthon (itthon) szurkolóknak is.

2021-ben játszotta először Budapesten egy nagy tornán az első mérkőzését a válogatott. A címvédő portugálok ellen 84 percen keresztül tartottuk a döntetlent, de a végén Cristiano Ronaldék felülkerekedtek (0-3).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 18. 13:08
×
×
×
×