eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
La Coruna, 2017. március 12.Luis Enrique, az FC Barcelona vezetőedzője csapatának a Deportivo La Coruna ellen a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzésén 2017. március 12-én a La Coruna-i Riazor Stadionban. (MTI/EPA/Cabalar)
Nyitókép: MTI/EPA/Cabalar

E csoport: Luis Enrique forradalomra készül

A spanyol válogatott két döntetlennel áll eddig az Eb-n, a szövetségi kapitány ettől még egyáltalán nem nyugtalan. Semmi kétsége sincs afelől, hogy csapata továbbjut a csoportból. Ehhez elég egyetlen pont is a szlovákok ellen este hat órától a sevillai katlanban. Paulo Sousa, a lengyelek portugál szövetségi kapitánya már nehezebb helyzetben van. A „fehér sasoknak” kizárólag a győzelem jó eredmény Szentpéterváron, a svédek ellen.

Néhány nappal ezelőtt Rafael van der Vaart, a hollandok korábbi klasszisa, a Real Madrid egykori játékosa éles kritikával illette a spanyol válogatott játékát. Szavai nem estek jól a futballistáknak, de az meg még kevésbé, hogy a Marca elismert elemzője, José Félix Diaz arról polemizált, s nem ok nélkül, hogy a szövetségi kapitány népszerűtlensége olyan méreteket öltött, hogy sokan inkább megünnepelnék a válogatott kiesését, mint a továbbjutást.

Amióta Luis Enrique kijelölte az Eb-keretet, s kihagyta belőle a Real Madrid szóba jöhető játékosait, és a kiváló bajnoki idényt záró Iago Aspast, a népszerűsége mélypontra jutott. Döntéseit pedig az első két eredmény, a svédek elleni 0–0 és a lengyelekkel szemben 1–1 nem erősítették meg.

Luís Enrique ugyanakkor nem látja a nagy bajt. Szerinte nem játszott rosszul a csapata egyik mérkőzésen sem, óriási labdabirtoklási fölénye helyzeteket is szült – egyben kell javulni, a helyzetkihasználásban. Abban nagyjából mindenki egyetért Spanyolországban, hogy az egyenes kieséses szakaszban új torna kezdődik – s nem igazán tudják még a pesszimista szurkolók sem elképzelni, hogy a La Roja kikapjon a 30 fokos sevillai hőségben a szlovákoktól. Ha nem kap ki, egyik harmadik helyezettként biztosan továbbjut.

A szerda reggeli címlapján saját nevét szivárványszínű betűkkel író Marca a válogatott fényképe alá a Bízunk bennetek (Confiamos en vosotros) címet írta, ami abszolút érthető. Azzal már lehetne vitatkozni, hogy ül-e a szlovákok ellen Spanyolország az első döntőjét játssza az Euro 2020-n kitétel, hiszen mégis csak elég egy döntetlen, de tény: ha a hat órakor kezdődő mérkőzés nem sikerül, nincs javítási lehetőség. Az El Mundo Deportivo drámaibbnak láttatja a helyzetet a címében: „Élet vagy halál”.

Abban szinte minden lap egyetért – nyilván a csapat táborából szerzett információk alapján –, hogy (a barcelonai Sport szóhasználatát átvéve)

Luis Enrique forradalomra készül az összeállítással.

Unaí Simon marad a kapus, a védősor sem változik, de Rodri helyett visszatér a csapatba a kapitány Sergio Busquets, Thiago Alcantara váltja Kokét a középpályán. Álvaro Morata és Gerard Moreno közül csak az egyik fog kezdeni, Ferran Torres lesz a másik csatár. Adama Traoré, Mikel Oyarzabal és Dani Olmo verseng a balszélső posztért.

A szlovákok, ha pontot szereznek, továbbjutnak, egyébként, amikor önálló válogatottjuk eljutott nagy tornára, mint 2010-ben a világbajnokságra és öt éve a franciaországi Eb-re, mindig bejutott a legjobb tizenhat közé. Két játékosra nem számíthat Štefan Tarkovič szövetségi kapitány, Denis Vavróra és Ivan Schranzra.

A szintén az E csoportban szereplő svédek már a legjobb tizenhat egyikeként várják a szentpétervári mérkőzést, de lehetnek még csoportelsők vagy akár harmadikok is. Kifejezetten jó a mérlegük a lengyelek ellen, de Paulo Sousa szerint ennek most nincs jelentősége, az ő csapata számára ez egy döntő lesz.

Amióta a portugál edző átvette a magyarokkal azonos világbajnoki selejtező-csoportban szereplő válogatottat, az mindössze egy mérkőzését tudta megnyerni,

az Andorra elleni varsóit. Hét mérkőzéséből négyszer is döntetlent játszott, de most az sem elég. Ha a lengyelek nem nyernek, kiesnek.

A kétezres évek első két évtizedében a „Fehér Sasok” három Európa- és három világbajnokságon vettek részt, s a hat alkalomból csak egyszer, a franciaországi Eb-n jutottak tovább a csoportból.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×